”Mycket ska in i kalkylen”

9 april 2019 Företaget Henrik Lysebäck skogsentreprenad har en egen trailer för transport av sina skogsmaskiner. Handen på hjärtat, Henrik Lysebäck, tjänar du på att ha den?

”Mycket ska in i kalkylen”

– Jag slipper ställtider. Innan jag köpte trailern hade jag en period när jag körde mycket vindfällen i flera månader med många flyttar, och det är mitt sämsta kvartal. Spontant skulle jag säga att det kanske är ett nollsummespel. Jag kör inte så frekvent med lastbilen, och ibland blir det en del reparationer även på den … 

– Man borde naturligtvis räkna mer noggrant, men jag för­söker i alla fall tänka sunt och be om hjälp när det behövs. Annars skulle min skördare stå still mitt på dagen, säger Henrik Lysebäck.

Men det finns andra som har räknat på när det blir lönsamt att investera i en egen trailer. Till ­exempel skogs­entreprenörernas branschorganisation SE, men det 
är komplext. 
– Det finns tyvärr inget tydligt och klart svar på hur lönsamt det är. Många faktorer påverkar, men vi hjälper våra medlemmar med att räkna på om investeringen är lönsam eller inte, säger Ebbe Lindberg som är företagsutvecklare på SE.  

Läs hela artikeln i SKOGEN 3/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt – som prenumerant eller lösnummer 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb