"Mycket har hänt sedan nyckelbiotopen föddes"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Det protesteras hej vilt mot att nyckelbiotopsregistreringen i nordvästra Sverige pausas. Att beslutet grundar sig på en saklig nulägesbeskrivning om nyckelbiotoper från hösten 2016 nämns inte med ett ord, skriver Marianne Eriksson, styrelseledamot i Föreningen Skogen, i sin blogg.

Inte heller nämns att den rikstäckande nyckelbiotopsinventeringen upphörde för drygt tio år sen. Nu jobbar Skogsstyrelsen objektsvis i samband med avverkningsanmälan.

Annons
Annons

Bakgrunden är att nyckelbiotoper är mycket vanligare i nordvästra Sverige  än man trodde när begreppet föddes för 25 år sedan.

När FSC och PEFC tog in i sina kriterier att nyckelbiotoper inte ska avverkas på certifierade fastigheter trodde man att vi skulle landa på en procent nyckelbiotoper. Föga anade man då vilket ris man band åt skogsägarnas rygg. Ambitiösa skogsägare vill förstås vara certifierade och då är nyckelbiotop lika med avverkningsstopp. Effekten blir densamma för icke certifierade skogsägare eftersom inga virkesköpare köper virke från nyckelbiotoper.

Men skogsägaren får som bekant ingen ersättning eftersom nyckelbiotop inte är någon formell skyddsform.

Läs Marianne Erikssons blogg

Opinion
Publicerad:
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons