"Mycket har hänt sedan nyckelbiotopen föddes"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
DEBATT. Det protesteras hej vilt mot att nyckelbiotopsregistreringen i nordvästra Sverige pausas. Att beslutet grundar sig på en saklig nulägesbeskrivning om nyckelbiotoper från hösten 2016 nämns inte med ett ord, skriver Marianne Eriksson, styrelseledamot i Föreningen Skogen, i sin blogg.

Inte heller nämns att den rikstäckande nyckelbiotopsinventeringen upphörde för drygt tio år sen. Nu jobbar Skogsstyrelsen objektsvis i samband med avverkningsanmälan.

Annons
Annons

Bakgrunden är att nyckelbiotoper är mycket vanligare i nordvästra Sverige  än man trodde när begreppet föddes för 25 år sedan.

När FSC och PEFC tog in i sina kriterier att nyckelbiotoper inte ska avverkas på certifierade fastigheter trodde man att vi skulle landa på en procent nyckelbiotoper. Föga anade man då vilket ris man band åt skogsägarnas rygg. Ambitiösa skogsägare vill förstås vara certifierade och då är nyckelbiotop lika med avverkningsstopp. Effekten blir densamma för icke certifierade skogsägare eftersom inga virkesköpare köper virke från nyckelbiotoper.

Men skogsägaren får som bekant ingen ersättning eftersom nyckelbiotop inte är någon formell skyddsform.

Läs Marianne Erikssons blogg

Opinion
Publicerad:
 • Norra Skogsägarna nöjda med 2019

  Kategorier: Norra Skogsägarna
  Norra Skogsägarnas resultat för 2019 landade på 110 miljoner kronor före skatt. Det är en sänkning med 17 miljoner jämfört med året innan. ”Ett gott resultat med tanke på på världsmarknaden”, anser föreningen.
 • Annons
 • Kristina Wallertz

  Doktorsbana började med röjsåg

  PRISTAGARE. I början lockade röjsågen mer än teoretiska studier, men i dag är Kristina Wallertz är en av landets främsta forskare på snytbaggar och annan föryngringsproblematik.
 • Virkesstudion #26 – Besök på Föreningen Skogens nya kontor

  Kategorier: Virkesstudion #26
  Denna gång besöker Virkesstudion tidningen SKOGEN. Där diskuteras aktuella ämnen ur det kommande numret, som exempelvis hur den nya klassningen av massaved fungerar, med chefredaktör Bengt Ek.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Var  besvärlig  med  detaljerna!

  Är virkessäljare för flata i förhandlingen när de säljer sitt virke? Ja. Det tycker i varje fall många som har svarat på månadens fråga från tidningen SKOGEN nyligen.
 • Anpassad gallring ger artskydd

  Kategorier: lavskrika, gallring, artskydd
  Lavskrika behöver täta skogar om den häckar nära bebyggelse. Längre bort från husen kan den häcka i öppna skogspartier. Genom anpassad gallring kan man alltså både bruka skogen och värna lavskrikan.
 • Annons