Muskler och maskiner tävlar på skogsmässa

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det svenska landslaget i timbersports kommer till Skogsnolia. Foto: Stihl.
På mässan Skogsnolia prövas såväl muskler som maskiner. Det blir tävling i timbersports och skotarkörning.

Atleter från det svenska och norska landslaget visar upp en sport som är på frammarch i Norden: Timbersports. Det blir spektakulära grenar med sylvassa yxor, kraftfulla motorsågar och en två meter lång handsåg, lovar arrangören Stihl.  Dessutom visas den öronbedövande grenen Hot Saw med en specialbyggd motorsåg på upp till 62 hästkrafter. Motorn är tagen från en jet ski eller snöskoter.

Annons
Annons

När timbersports gör nedslag på Skogsnolia tar man alltså med sig hela det svenska landslaget och bjuder även in det norska landslaget.

Maskinstyrd precision av annat slag  blir det i finalen av Skol-SM i skotarkörning som arrangeras av branschorganisationen Skogsentreprenörerna SE.

Under våren har det skett regionala uttagningar i Kalix, Ljusdal och Kalmar – dit naturbruksgymnasier skickat två representanter var. Från varje region har sedan tre elever gått vidare till den stora SM-finalen på Nolia, förklarar Ebbe Lindberg, tävlingsansvarig på arrangerande branschorganisationen Skogsentreprenörerna, i ett pressmeddelande.

Tävlingsupplägget är enkelt: Att köra en bana med stockar utlagda i olika vinklar, varav vissa är omgärdade av hinder som inte får röras. På tid ska man lasta, och skulle oturen vara framme blir det straffstockar. Rundan avslutas sedan med att stapla fem kubbar på varandra.
Tävlingarna som arrangeras årligen har sakta men säkert vuxit i status – och enligt Ebbe Lindberg allt viktigare för att synliggöra branschen och skickligheten som krävs:
– Många tror ju att det handlar om att manövrera maskinen, men lika viktigt är ju att effektivt och rationellt kunna planera trakten.

Skogsnolia äger rum i Vännäs utanför Umeå den 13-15 juni.

 

 

Publicerad:
 • Emil blev mästare i skotarkörning

  Emil Sundberg 17 år från Vårgårda vann skol-SM i skotarkörning.
 • Annons
 • Skogforsk blir kvar i Sävar

  Kategorier: Skogforsk, Norrbotniabanan
  Norrbotniabanans sträckning drabbar inte Skogsforsk försöksstation i Sävar. Det står klart efter Trafikverkets beslut.
 • ”Var fjärde avverkning kan stoppas”

  Var fjärde avverkning i nordvästra Sverige riskerat att stoppas med Skogsstyrelsens nya metod för att inventera nyckelbiotoper, enligt LRF.
 • Annons
 • Skogsbruk i Laos

  Här byggs välfärd med hållbart skogsbruk

  BELÖNAD. I Laos får degraderad skogsmark nytt liv. Guldkvistbelönade jägmästaren Martin Forsén är vd för det svenska bolaget bakom idén, Burapha Agro-Forestry.
 • ”Skogsstyrelsens beslut nedgraderar nyckelbiotoperna”

  DEBATT. Det fanns en gång en tid då bevarandet av nyckelbiotoper, våra allra mest skyddsvärda skogar, var något att vara stolt över i det svenska skogsbruket  Idag har nyckelbiotoperna istället blivit ett skällsord och ett politiskt slagträ. Men det finns en oprövad väg framåt, skriver flera företrädare för naturvårdsorganisationer.
 • Annons