Muskler och maskiner tävlar på skogsmässa

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det svenska landslaget i timbersports kommer till Skogsnolia. Foto: Stihl.
På mässan Skogsnolia prövas såväl muskler som maskiner. Det blir tävling i timbersports och skotarkörning.

Atleter från det svenska och norska landslaget visar upp en sport som är på frammarch i Norden: Timbersports. Det blir spektakulära grenar med sylvassa yxor, kraftfulla motorsågar och en två meter lång handsåg, lovar arrangören Stihl.  Dessutom visas den öronbedövande grenen Hot Saw med en specialbyggd motorsåg på upp till 62 hästkrafter. Motorn är tagen från en jet ski eller snöskoter.

Annons
Annons

När timbersports gör nedslag på Skogsnolia tar man alltså med sig hela det svenska landslaget och bjuder även in det norska landslaget.

Maskinstyrd precision av annat slag  blir det i finalen av Skol-SM i skotarkörning som arrangeras av branschorganisationen Skogsentreprenörerna SE.

Under våren har det skett regionala uttagningar i Kalix, Ljusdal och Kalmar – dit naturbruksgymnasier skickat två representanter var. Från varje region har sedan tre elever gått vidare till den stora SM-finalen på Nolia, förklarar Ebbe Lindberg, tävlingsansvarig på arrangerande branschorganisationen Skogsentreprenörerna, i ett pressmeddelande.

Tävlingsupplägget är enkelt: Att köra en bana med stockar utlagda i olika vinklar, varav vissa är omgärdade av hinder som inte får röras. På tid ska man lasta, och skulle oturen vara framme blir det straffstockar. Rundan avslutas sedan med att stapla fem kubbar på varandra.
Tävlingarna som arrangeras årligen har sakta men säkert vuxit i status – och enligt Ebbe Lindberg allt viktigare för att synliggöra branschen och skickligheten som krävs:
– Många tror ju att det handlar om att manövrera maskinen, men lika viktigt är ju att effektivt och rationellt kunna planera trakten.

Skogsnolia äger rum i Vännäs utanför Umeå den 13-15 juni.

 

 

Publicerad:
 • En andra barkborrevåg sveper fram

  Kategorier: granbarkborren
  Istället för att övervintra angriper barkborrarna träd. En andra våg av angrepp sveper över södra och mellersta Sverige, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Virkesstudion kör igång

  Virkesstudion är tillbaks efter sommarpausen. I avsnitt 15 diskuteras det avvaktande läget på virkesmarknaden.
 • "Skifte från fossilt till förnybart minskar inte utsläppen"

  Kategorier: debatt, Magnus Nilsson
  DEBATT. Rätt skött kan skogen leverera råvaror utan att det spär på växthuseffekten. Men när skogsnäringen hävdar att ett ökat virkesuttag skulle dämpa växthuseffekten, då är man ute på hal is, skriver Magnus Nilsson, klimatpolitisk analytiker.
 • Annons
 • Ökat intresse för avverkning i juli

  Den areal som anmälts för avverkning i juli var den största på nio år. En orsak kan vara skadeangreppen av granbarkborre.
 • Markradar ger besked om skogsmark

  Med hjälp av markradar kan man se var det finns stenblock och hällar i skogsmarken, enligt en ny studie.
 • Annons