Muskler och maskiner tävlar på skogsmässa

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det svenska landslaget i timbersports kommer till Skogsnolia. Foto: Stihl.
På mässan Skogsnolia prövas såväl muskler som maskiner. Det blir tävling i timbersports och skotarkörning.

Atleter från det svenska och norska landslaget visar upp en sport som är på frammarch i Norden: Timbersports. Det blir spektakulära grenar med sylvassa yxor, kraftfulla motorsågar och en två meter lång handsåg, lovar arrangören Stihl.  Dessutom visas den öronbedövande grenen Hot Saw med en specialbyggd motorsåg på upp till 62 hästkrafter. Motorn är tagen från en jet ski eller snöskoter.

Annons
Annons

När timbersports gör nedslag på Skogsnolia tar man alltså med sig hela det svenska landslaget och bjuder även in det norska landslaget.

Maskinstyrd precision av annat slag  blir det i finalen av Skol-SM i skotarkörning som arrangeras av branschorganisationen Skogsentreprenörerna SE.

Under våren har det skett regionala uttagningar i Kalix, Ljusdal och Kalmar – dit naturbruksgymnasier skickat två representanter var. Från varje region har sedan tre elever gått vidare till den stora SM-finalen på Nolia, förklarar Ebbe Lindberg, tävlingsansvarig på arrangerande branschorganisationen Skogsentreprenörerna, i ett pressmeddelande.

Tävlingsupplägget är enkelt: Att köra en bana med stockar utlagda i olika vinklar, varav vissa är omgärdade av hinder som inte får röras. På tid ska man lasta, och skulle oturen vara framme blir det straffstockar. Rundan avslutas sedan med att stapla fem kubbar på varandra.
Tävlingarna som arrangeras årligen har sakta men säkert vuxit i status – och enligt Ebbe Lindberg allt viktigare för att synliggöra branschen och skickligheten som krävs:
– Många tror ju att det handlar om att manövrera maskinen, men lika viktigt är ju att effektivt och rationellt kunna planera trakten.

Skogsnolia äger rum i Vännäs utanför Umeå den 13-15 juni.

 

 

Publicerad:
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons