Anställda med motorsåg måste numera ha papper på sina kunskaper. Från och med i år kan arbetsgivare tvingas att betala 10 000 kronor om en medarbetare inte har klarat prov i teori och praktik. Hur har de nya reglerna fungerat i verkligheten? Så här svarade några av våra läsare:
JA. Lärde mig nytt
Trots att jag undervisat i motorsågning i 45 år fick jag lära mig nya moment kring säkerhet.
Pensionerad yrkeslärare
NEJ. Tog kurs på sjuttiotalet
Ännu ett sätt att lura folk på pengar, har huggit med motorsåg sedan sent sjuttiotal då jag gick en kurs men den räknas ju inte. Det går ju inte att bara avlägga prov.
Grinig gubbe
JA. 50 år för sent
Jag köpte min första motorsåg vid fjorton års ålder. Läromästare blev min äldre bror (sexton år). Har huggit i närmare femtio år och känner nu att ”Motorsågskortet” kommit femtio år för sent.
Jörgen
NEJ. Dålig utbildningsnivå
Dom som arrangerar kurserna har alldeles för dålig utbildning. Själv gick jag en fjortondagarskurs för 52 år sedan, då lärde vi oss mycket mer om säkerhet och fällteknik.
B. Nilsson
NEJ. Skapar gråzon
Fick offert på 24 000kr per person för ABC och fällning efter linjegator. Med sådana priser finns det ingen liten entreprenör som kan utbilda sin redan kompetenta arbetsstyrka. Det blir att tacka nej till jobb. Troligtvis kommer det att bli en gråzon, med kompetenta huggare utan kort och ej kompetenta med kort.
AB
JA. För många bönder
Allt för många bönder man ser som är ute och det ser livsfarligt ut och stubbarna ser ut så man kan gråta.
Jonas Johansson
JA. Fler aktörer behövs
Kunskap är alltid lätt att bära, dock kan den vara svår att ta in om stoltheten sitter i vägen. Men fler aktörer borde etablera sig på marknaden.
Peter
SKOGEN 2/2015