Kursen i skogskunskap har både en teoretisk och en praktisk del som, i bästa fall, leder till ett motorsågkörkort. Tidningen SKOGEN gjorde ett nedslag i skogarna vid Erstavik utanför Stockholm när motorsågning stod på schemat.
Lärare var Föreningen Skogens generalsekreterare Johan Larsson, en rutinerad instruktör som hållit i många motorsågskurser.
Bland eleverna fanns ledamöter från Moderaterna, Socialdemokraterna och Kristdemokraterna. Stämningen i gruppen var på topp och meningsskiljaktigheter märktes bara genom några kvicka skämt. Hjälpsamhet, samarbete och välvilja kännetecknade denna grupp. Kanske är en dag i skogen nyckeln till att öppna låsningar i politiken…
Upprinnelsen till kursen var en tanke som Anders Grahn, generalsekretare i Sveriges Jordägareförbund, haft i bakhuvudet i flera år. Nämligen att det behövs mer grundläggande kunskaper om skog i Sveriges riksdag.
När han presenterade idén för Malin Larsson, riksdagsledamot (S) var hon med på noterna. Och nu skolas den första kullen riksdagsledamöter i skogskunskap av Sveriges Jordägareförbund i samarbete med Föreningen Skogen.
Röster från kursen
Helena Storckenfeldt (M) har hållit i motorsåg förr – hon bor på en skogsgård. Men hon vill bli säkrare och bättra på kunskaperna. Hon gillar också den teoretiska delen, som skogshistoria.
– Kunskap som jag tar med mig är till exempel att det genomsnittliga svenska hygget är lika stort som Kungsträdgården i Stockholm. Det är ett tydligt och bra budskap, sa hon.
Även Malin Larsson (S) är skogsägare. Hon tycker att kunskapen om vad skogen används till behöver bli bättre överlag. Hemmahörande i Västernorrland har hon sett skogens enorma betydelse för jobb och landsbygdsutveckling. Men hon vill också lära sig mer om att hantera och sköta motorsågen. Och så finns en poäng till.
– Det är jättekul att göra det här över partigränserna.
Tomas Kronståhl (S) har många timmars motorsågning bakom sig i den egna skogen och tillhör dem som, enligt egen utsaga, behöver ”ändra gamla vanor”. Och jodå, läraren tipsade om att använda benen mer och hålla tummen på rätt plats.
Kursens skogskunskap, om exempelvis rätt trädslag på rätt plats, uppskattar han kanske allra mest, sa han.
– Även i politiken behövs bättre kunskap om hur vi brukar skogen.
Monica Haider (S) blev skogsägare i Småland lagom till stormen Gudrun.
– Jag har mest sågat vindfällen. Här får jag kunskap som minskar riskerna och gör mig säkrare också vid annat motorsågsarbete, sa hon.
Hon berättade också att hållbarhetsfrågorna gör att kunskapen om skogen ökar i riksdagen.
Skogsägare Kjell-Arne Ottosson (KD) tycket att kursen är ett bra tillfälle att förbättra skogskunskapen.
– Sedan har jag inget motorsågskörkort, så det passade ju bra.
Att få komma ut och röra på sig tillsammans med kollegorna ser han som en bonus.