Möjlighet till ökat uttag kan finnas i lövskog

26 oktober 2022 Enligt de nya skogliga konsekvensanalyserna SKA 22 bör landets högsta hållbara årsavverkning ligga på 95 - 100 miljoner skogskubikmeter fram till 2035. Möjligheter till ökat uttag kan finnas i lövskogen i norr.

Möjlighet till ökat uttag kan finnas i lövskog

Analyserna SKA 22  bygger på sex olika scenarier (se nedan) där skogen sköts och nyttjas på olika sätt. Därefter beräknas vilka konsekvenser detta får under en hundraårsperiod. Genom scenarierna drar Skogsstyrelsen, som gjort analysen med SLU,  vissa slutsatser.

En sådan är att det finns lite utrymme för förändringar i resursutnyttjandet.

Det kan dock finnas  en möjlighet att öka den årliga avverkningen under rådande förutsättningar fram till 2035. Men då främst av lövträd i norr. En ökning på cirka sex miljoner kubikmeter fast mått under bark skulle kunna vara möjlig, skriver Skogsstyrelsen. Men man lägger också till att det är osäkert om det kan realiseras.

En slutsats är att en tillväxthöjning i produktionsskogarna  främst märks som en effekt av klimatförändringarna. Men klimatet medför också ökad risk för skogsskador. Krav på ståndortsanpassning kommer att öka, enligt rapporten.

– De förbättringar som skett i skogsskötseln de senaste 60 åren, och som ökat tillväxten, är redan intecknade. Ökar vi avverkningen eller gör större naturvårdsavsättningar får det direkta konsekvenser eftersom marginalerna är små, säger Andreas Eriksson, utredare på Skogsstyrelsen, i en presskommentar.

.

GROT KAN ÖKA

Skogsstyrelsen anser att det finns en potential att fram till 2035 öka användningen av grenar och toppar (grot) från föryngringsavverkning till bioenergi. Det skulle ge en ökning  från dagens cirka nio terawattimmar till 24 terawattimmar. I beräkningen har Skogsstyrelsen beaktat ekologiska restriktioner men inte ekonomiska eller tekniska restriktioner. 

När det gäller naturvård uppges de flesta scenarier ha en positiv utveckling för den biologiska mångfalden  i landets skogar fram till 2050. Men här finns ändå avsevärda skillnader i de olika scenarierna.

Samtliga scenarier anses dock ge ökat kolförråd under hela den simulerade hundraårsperioden.

För renbetet tyder såväl historik som scenarier på att tillgången minskar, vilket ställer högre krav på anpassning och gemensam planering av renskötselmarkerna, skriver Skogsstyrelsen.

Senast en liknande skoglig analys gjordes var 2015.

Fotnot: Analysens avverkningstak på 95 – 100 miljoner skogskubikmeter  kan jämföras med 2021 då det avverkades  96,6 miljoner kubikmeter. Under 2020 avverkades 93,1 miljoner kubikmeter.

Scenarier i SKA 22  som utgår från olika sätt att förvalta skogen:

  • Dagens skogsbruk. Detta scenario beskriver en fortsättning av brukandet med dagens åtgärder och omfattning inklusive nuvarande avverkningsintensitet (avverkad andel av tillväxt på virkesproduktionsmark).

  • Dagens potential. Detta motsvarar Dagens skogsbruk på alla punkter utom att avverkningsintensiteten är satt till den potentiella nivån, det vill säga hela tillväxten på virkesproduktionsmark avverkas. Samma intensitet gäller också för resterande scenarier.

  • Fokus mångfald. I detta scenario fokuseras på att öka variationen och mångfalden i skogen. Jämfört med dagens skogsbruk höjs ambitionerna för att gynna biologisk mångfald, sociala värden, rennäring med mera.

  • Fokus tillväxt. Detta scenario syftar till att öka tillväxten mer än i övriga scenarier.

  • Fokus klimatanpassning. I detta scenario ökas klimatanpassningsåtgärderna i syfte att reducera risken för klimatrelaterade skogsskador.

  • Kombination. I detta scenario simuleras ökade ambitioner både avseende mångfald, klimatanpassning och tillväxt.

TILLÄGG HAR GJORTS I TEXTEN 28/10

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb