Modern maskin gynnar gymnasielev

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Naturbruksgymnasiet i Burträsk satsar på att tillhandahålla skogsmaskiner med den senaste tekniken åt sina elever. De har ett särskilt leasingavtal med en tillverkare som garanterar ”fräscha maskiner” i undervisningen.

Tillgång till moderna skogsmaskiner är viktigt för att kunna utbilda nya unga skogsmaskinförare, anser Naturbruksgymnasiet i Burträsk.

Annons
Annons

– Det är en stor fördel att eleverna får möjligheten att jobba med nya maskiner. För att bli skogsmaskinförare idag är det oerhört viktigt att de har den tekniska kunskapen men även att de får träna på att använda den, sägerJimmy Persson, maskininstruktör på skolan.

Genom ett leasingavtal med Komatsu Forest garanteras att de ” hela tiden har nya och fräscha maskiner i sin undervisning”. Företagets instruktörer håller även utbildningar med lärarna varje år

Eleven Henrik Viklund går tredje och sista året Naturbruksgymnasiet i Burträsk. Det är då som eleverna kör skogsmaskin i nio veckor på skolan samt praktiserar ute hos en entreprenör.

– Det är jätteroligt att få köra så här nya maskiner. Det är ju ofta sådana vi kommer att möta när vi ska praktisera och ska börja jobba efter skolan, säger han.

Nyligen levererades två nya Komatsu 855 skotare till gymnasiet i Burträsk.  Komatsu Forest samarbetar med flera maskinförarutbildningar, enligt pressmeddelandet. Naturbruksskolorna är ett prioriterat område, hävdar de.

- Det är där framtidens arbetskraft inom skogsmaskinsbranschen finns, både i form av förare och entreprenörer men i viss mån även mekaniker. Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa till att locka fler unga till branschen och se till att de har rätt kompetens när de är färdiga, säger Peter Hasselryd, försäljningschef på Komatsu Forest.

Publicerad:
 • ”Artskydd ovärdigt en fungerande rättsstat”

  SKOGENdebatt. Det borde löna sig att värna den biologiska mångfalden. Att låta markägaren stå för kostnaden för att avstå sin egen mark, enligt Birdlifes förslag, kan aldrig vara svaret i en fungerande rättsstat. Det skriver Magnus Kindbom, skogsdirektör, LRF Skogsägarna, i en replik.
 • Annons
 • Fortsatt stor ökning av fjällnära ansökningar

  Den fjällnära domen fortsätter att göra avtryck i antalet avverkningsansökningar. För fjällnära skog ökade arealen med 27 procent i maj jämfört med samma månad förra året.
 • "Nu provar vi kantföryngring” 

  SKOGSPODDEN delar ofta med sig av sina skötseltips i tidningen SKOGEN. I nummer 5 handlar det om kantföryngring.
 • Annons
 • Nytt skydd bryts ned 

  Kategorier: skogsskador, viltbete, Ecotall
  Ett nytt toppskottsskydd kanske kan frälsa fler tallplantor från älgen. Produkten Ecotall av bioplast ska hålla upp till tio år och är nedbrytbar. 
 • Skogliga mässor inleder samarbete

  Kategorier: Elmia wood, Skogsnolia
  Nolia i Västerbotten och Elmia i Småland ska börja samarbeta kring skogliga mässor och event.
 • Annons