Modern maskin gynnar gymnasielev

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Naturbruksgymnasiet i Burträsk satsar på att tillhandahålla skogsmaskiner med den senaste tekniken åt sina elever. De har ett särskilt leasingavtal med en tillverkare som garanterar ”fräscha maskiner” i undervisningen.

Tillgång till moderna skogsmaskiner är viktigt för att kunna utbilda nya unga skogsmaskinförare, anser Naturbruksgymnasiet i Burträsk.

Annons
Annons

– Det är en stor fördel att eleverna får möjligheten att jobba med nya maskiner. För att bli skogsmaskinförare idag är det oerhört viktigt att de har den tekniska kunskapen men även att de får träna på att använda den, sägerJimmy Persson, maskininstruktör på skolan.

Genom ett leasingavtal med Komatsu Forest garanteras att de ” hela tiden har nya och fräscha maskiner i sin undervisning”. Företagets instruktörer håller även utbildningar med lärarna varje år

Eleven Henrik Viklund går tredje och sista året Naturbruksgymnasiet i Burträsk. Det är då som eleverna kör skogsmaskin i nio veckor på skolan samt praktiserar ute hos en entreprenör.

– Det är jätteroligt att få köra så här nya maskiner. Det är ju ofta sådana vi kommer att möta när vi ska praktisera och ska börja jobba efter skolan, säger han.

Nyligen levererades två nya Komatsu 855 skotare till gymnasiet i Burträsk.  Komatsu Forest samarbetar med flera maskinförarutbildningar, enligt pressmeddelandet. Naturbruksskolorna är ett prioriterat område, hävdar de.

- Det är där framtidens arbetskraft inom skogsmaskinsbranschen finns, både i form av förare och entreprenörer men i viss mån även mekaniker. Vi vill göra vad vi kan för att hjälpa till att locka fler unga till branschen och se till att de har rätt kompetens när de är färdiga, säger Peter Hasselryd, försäljningschef på Komatsu Forest.

Publicerad:
 • Virkesstudion #45 – svensk skogsstrategi

  I dagens avsnitt träffar Virkesstudion personer som på olika sätt arbetar med den svenska skogsstrategin.
 • Annons
 • ”Attityden mot skogsbruket måste ändras”

  SKOGENdebatt. Skogsbruket får allt sämre lönsamhet samtidigt som pålagorna ökar och äganderätten inskränks. Hur kan beslutsfattare göra så mot en näring som är så viktig för Sverige? Ändra attityd!  Det säger Karin Brunsberg, praktiker i skogsbruket sedan 50 år.
 • Äganderätten oroar mest

  Fler skogsägare än i fjol tror på ökade timmer- och fastighetspriser. Men äganderätten oroar allt fler, enligt Skogsbarometern.
 • Annons
 • Jenny Book

  Ny på jobbet: Jenny Book

  I april tog Jenny Book över ­kommunikationen på John Deere Forestry efter Dieter Reinisch som nu går i pension efter många år på företaget.
 • Frisk ask kartlagd

  I snart 30 år har askskottsjukan dragit fram som en löpeld över Europas askbestånd. Men vissa individer står emot. Nu har forskare funnit genetiska skillnader mellan motståndskraftiga och känsliga träd.
 • Annons