"Mobilskugga till och med på riksvägarna"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det gamla NMT-nätet var inte bra, men det var åtminstone bättre än det vi har idag, säger Mats Sigvant, vd på Siljan Skog, i sista ordet i SKOGEN.

Visst är det lovvärt att stoltsera med satsningar på bredband och super­snabba mobilnät i storstadsområden, men man måste lära sig krypa innan man kan gå, tycker Mats Sigvant som är vd på Siljan skog. Det vill säga göra något åt mobil­skuggan som råder i stora skogsområden, exempelvis mellan Älvdalen och Sälen. 

Annons
Annons

– Det är illa nog att inlandsskogarna är drabbade, men vi har inte ens täckning på riksvägar.
– Vi hade nyligen en medarbetare som blev attackerad av en björn. Hade han inte varit utrustad med en radiosändare hade han inte kunnat larma efter hjälp.

Det handlar också om stora ekonomiska värden och en fungerande vardag.
– Vårt bolag har 70 skördarlag och anskaffar 1,5 miljoner kubikmeter timmer om året. Vår verksamhet försvåras stort av att vi inte kan hålla kontakten med virkesköpare och annan personal.

Även i det lilla sammanhanget slår den dåliga mobiltäckningen.
– Vi är säkert många som då och då skulle kunna tänka oss att jobba från sommarstugan. Det skulle gynna den lokala butiken, men jag kan inte ringa från min stuga i Älvdalen och ännu mindre ha datorn uppkopplad. Det är en situation som många kan känna igen sig i.

Dessutom: I dagens samhälle är det helt enkelt inte acceptabelt att vara oanträffbar. 
Att fixa rikstäckning är egentligen ingen stor sak, säger Mats Sigvant.
– Det handlar om att sätta upp telemaster. Men incitamentet för telefonoperatörerna att göra det på platser med liten mobiltrafik är obefintligt. De tjänar ju inga pengar på det. 

Mats SigvantMats Sigvant, vd på Siljan skog och ­styrelseledamot i Föreningen SkogenDet krävs politiska beslut.
– Jag tycker det är bra att det råder fri konkurrens på telemarknaden, men det här är en infrastrukturfråga som borde regleras politiskt. Jag har framför detta till landsbygdsministrar och andra politiker och alla säger att frågan är viktig, men hittills har ingen ställt krav om nationell täckning på teleoperatörerna.

Mats Sigvant säger att det faktiskt var bättre förr.
– Det gamla NMT-nätet var inte bra, men det var åtminstone bättre än det vi har i dag.

Berättat för Karin Lepikko

SKOGEN 11/2019

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Konkreta åtgärder gläder skogsindustrin

  Att Skogsstyrelsen kan presentera 88 konkreta åtgärder för att öka skogstillväxten med 20 procent inom 30 år är glädjande, anser Skogsindustrierna.
 • Annons
 • "Orimligt rättsprocessande"

  Kategorier: debatt, Norrtelje tidning
  Redan 2016 uppmärksammade Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket regeringen på att artskyddsförordningen inte fungerar gentemot markägare. Ändå har inget gjorts, skriver företrädare för LRF och Mellanskog i en debattartikel i Norrtelje Tidning.
 • ”Fem år går fort när man har roligt”

  För Skogssverige berättar nyblivna jägmästaren Sofie Dahlén Sjöberg om vad utbildningen  inneburit för henne. ”Jag valde helt klart rätt bransch”, säger hon.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Nu  börjar  mätandets  årtionde

  Om 1920-talet förknippas med tillväxt, vetenskap, konst och flärd så lär 2020-talet bli mätandets årtionde. Aldrig har vi kunnat mäta så mycket som nu. Och utvecklingen galopperar. Vart ska vi låta den ta vägen?
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons