"Mobilskugga till och med på riksvägarna"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det gamla NMT-nätet var inte bra, men det var åtminstone bättre än det vi har idag, säger Mats Sigvant, vd på Siljan Skog, i sista ordet i SKOGEN.

Visst är det lovvärt att stoltsera med satsningar på bredband och super­snabba mobilnät i storstadsområden, men man måste lära sig krypa innan man kan gå, tycker Mats Sigvant som är vd på Siljan skog. Det vill säga göra något åt mobil­skuggan som råder i stora skogsområden, exempelvis mellan Älvdalen och Sälen. 

Annons
Annons

– Det är illa nog att inlandsskogarna är drabbade, men vi har inte ens täckning på riksvägar.
– Vi hade nyligen en medarbetare som blev attackerad av en björn. Hade han inte varit utrustad med en radiosändare hade han inte kunnat larma efter hjälp.

Det handlar också om stora ekonomiska värden och en fungerande vardag.
– Vårt bolag har 70 skördarlag och anskaffar 1,5 miljoner kubikmeter timmer om året. Vår verksamhet försvåras stort av att vi inte kan hålla kontakten med virkesköpare och annan personal.

Även i det lilla sammanhanget slår den dåliga mobiltäckningen.
– Vi är säkert många som då och då skulle kunna tänka oss att jobba från sommarstugan. Det skulle gynna den lokala butiken, men jag kan inte ringa från min stuga i Älvdalen och ännu mindre ha datorn uppkopplad. Det är en situation som många kan känna igen sig i.

Dessutom: I dagens samhälle är det helt enkelt inte acceptabelt att vara oanträffbar. 
Att fixa rikstäckning är egentligen ingen stor sak, säger Mats Sigvant.
– Det handlar om att sätta upp telemaster. Men incitamentet för telefonoperatörerna att göra det på platser med liten mobiltrafik är obefintligt. De tjänar ju inga pengar på det. 

Mats SigvantMats Sigvant, vd på Siljan skog och ­styrelseledamot i Föreningen SkogenDet krävs politiska beslut.
– Jag tycker det är bra att det råder fri konkurrens på telemarknaden, men det här är en infrastrukturfråga som borde regleras politiskt. Jag har framför detta till landsbygdsministrar och andra politiker och alla säger att frågan är viktig, men hittills har ingen ställt krav om nationell täckning på teleoperatörerna.

Mats Sigvant säger att det faktiskt var bättre förr.
– Det gamla NMT-nätet var inte bra, men det var åtminstone bättre än det vi har i dag.

Berättat för Karin Lepikko

SKOGEN 11/2019

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Kraftigt resultatfall för Södra

  Kategorier: Södra
  Lägre priser på avsalumassa tyngde Södras kvartalsresultat. Detta trots högre leveransvolymer av huvudprodukterna jämfört med i fjol.
 • Annons
 • Ungskogsröjning ökar

  Allt större areal sköts i den brukade skogen. Det gäller framför allt genom röjning. Plantering ökar också, men knappast med contortatall som dalar i popularitet.
 • Mikael Lundberg

  ”Välkomna unga till jaktlaget”

  Genom att bli ännu bättre på att ha ett tillåtande och vänligt klimat ska vi locka unga till jaktlaget, berättar Mikael Lundberg i Sista ordet.
 • Annons
 • Mellanskog vill vinstdela 36 miljoner

  Mellanskogs styrelse föreslår en vinstutdelning till medlemmarna på närmare 36 miljoner kronor.
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons