"Mobilskugga till och med på riksvägarna"

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Det gamla NMT-nätet var inte bra, men det var åtminstone bättre än det vi har idag, säger Mats Sigvant, vd på Siljan Skog, i sista ordet i SKOGEN.

Visst är det lovvärt att stoltsera med satsningar på bredband och super­snabba mobilnät i storstadsområden, men man måste lära sig krypa innan man kan gå, tycker Mats Sigvant som är vd på Siljan skog. Det vill säga göra något åt mobil­skuggan som råder i stora skogsområden, exempelvis mellan Älvdalen och Sälen. 

Annons
Annons

– Det är illa nog att inlandsskogarna är drabbade, men vi har inte ens täckning på riksvägar.
– Vi hade nyligen en medarbetare som blev attackerad av en björn. Hade han inte varit utrustad med en radiosändare hade han inte kunnat larma efter hjälp.

Det handlar också om stora ekonomiska värden och en fungerande vardag.
– Vårt bolag har 70 skördarlag och anskaffar 1,5 miljoner kubikmeter timmer om året. Vår verksamhet försvåras stort av att vi inte kan hålla kontakten med virkesköpare och annan personal.

Även i det lilla sammanhanget slår den dåliga mobiltäckningen.
– Vi är säkert många som då och då skulle kunna tänka oss att jobba från sommarstugan. Det skulle gynna den lokala butiken, men jag kan inte ringa från min stuga i Älvdalen och ännu mindre ha datorn uppkopplad. Det är en situation som många kan känna igen sig i.

Dessutom: I dagens samhälle är det helt enkelt inte acceptabelt att vara oanträffbar. 
Att fixa rikstäckning är egentligen ingen stor sak, säger Mats Sigvant.
– Det handlar om att sätta upp telemaster. Men incitamentet för telefonoperatörerna att göra det på platser med liten mobiltrafik är obefintligt. De tjänar ju inga pengar på det. 

Mats SigvantMats Sigvant, vd på Siljan skog och ­styrelseledamot i Föreningen SkogenDet krävs politiska beslut.
– Jag tycker det är bra att det råder fri konkurrens på telemarknaden, men det här är en infrastrukturfråga som borde regleras politiskt. Jag har framför detta till landsbygdsministrar och andra politiker och alla säger att frågan är viktig, men hittills har ingen ställt krav om nationell täckning på teleoperatörerna.

Mats Sigvant säger att det faktiskt var bättre förr.
– Det gamla NMT-nätet var inte bra, men det var åtminstone bättre än det vi har i dag.

Berättat för Karin Lepikko

SKOGEN 11/2019

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • SKOGEN nummer 3 ute nu

  Kategorier: Tidningen SKOGEN
  SKOGEN har lämnat tryckeriet men det kan bli väntan i några dagar till innan nummer 3 dimper ner i din brevlåda. Vi räknar med att den når dig i slutet av denna vecka. Anledningen är transportförseningar i coronakrisens spår. Möjligen kan liknande problem uppstå i några kommande nummer. Vi beklagar!
 • Annons
 • Skogsägare nöjda med markberedning

  Kategorier: Markberedning, Skogforsk
  Inte så estetiskt tilltalande men en nödvändig åtgärd. De flesta privata markägare är nöjda med markberedningen, enligt en studie från Skogforsk.
 • Anna Schönström

  ”Norra skog missar en chans”

  JÄMSTÄLLDHET. Omstruktureringar ger chans till förnyelse, inte minst när det gäller jämställdhet. Den chansen har de samgående skogsägarföreningarna i norr missat, anser Anna Schönström på Nyks.
 • Annons
 • Regeringen jobbsatsar på skogen

  Kategorier: skogsjobb, Naturnära jobb
  Regeringen lägger 150 miljoner kronor på jobbskapande åtgärder inom skogs- och naturvård. Tanken är att lindra de ekonomiska effekterna av coronaviruset.
 • Skogsstyrelsen ser över sin hänsynsuppföljning

  Skogsstyrelsen är missnöjd med sin egen uppföljningsmetod för hur miljöhänsyn tas vid avverkningar. Under året ska en ny metod utvecklas.
 • Annons