Missade du Byholma?

2 juli 2007 Nu är det öppet, Byholma, det gigantiska virkeslagret. Många har hört av sig till SKOGEN och varit besvikna på att det inte varit öppet alls fram till pingst, eller så har de stoppats av bommen efter stängningsdags förra året.

Missade du Byholma?

Under juni har det varit helgöppet men nu är lagret öppet hela veckan sedan midsommarhelgen till och med den 19 augusti. Men kom i tid, av säkerhetsskäl gäller guidade turer varje halvtimme från 9.30 till 17.30. Byholma ligger två mil sydväst Ljungby på vägen mot Halmstad.

Sågkoncernen Vida som äger timret räknar med att inte börja använda virket förrän om två år. Så ni som vill se det imponerande timmeravlägget, världens största påstås det, har alltså gott om tid.
— Förutsättningarna för Byholma är mycket bra. Timret vattenbegjuts och vi bedömer att kvalitén kommer att hålla hyggligt, säger informationschef Lotta Fonsell på Vida. Vi hade räknat med att börja hämta från Byholma i höstas, men så kom Per. Det finns därför gott om avlägg på många andra ställen i Småland, avlägg som har sämre förutsättningar och som vi måste ta först.

Byholma är unikt. Första året kom 50 000 besökare och förra året 20 000. Frågan är hur många som kommer i år. Så varför kan inte Vida hålla öppet under en längre tidsperiod under året, och kvällstid?
— Jag tycker vi har gjort vad vi borde. Det är ett nollsummespel för oss, och turistbranschen är inte vår kärnverksamhet. Men folk kom i strida strömmar så av säkerhetsskäl var vi tvungna att organisera besöken. Vi har ändå fått kritik för att vi profiterar på andras olycka. Därför tycker vi inte att det känns rätt att utöka verksamheten, säger Lotta Fonsell.

Text: Lars Åkerman

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Cecilia Ullman är Moelven Byggmoduls första hållbarhetschef
SkogenJobb