Minskat resultat för Södra

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Södra
Södras resultat på 2,6 miljarder för 2019 innebar en minskning med närmare ett par miljarder kronor jämfört med föregående år.

Södra beskriver sitt rörelseresultat som mycket starkt  sett till rådande marknadsförutsättningar, enligt ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Resultatnedgången på 40 procent förklaras med att Södras industrier ökade leveransvolymerna av huvudprodukterna marknadsmassa och sågade trävaror under vad som beskrivs som en dramatiskt prisnedgång.

Omsättningen sjönk med 4 procent, från drygt 24 miljarder till drygt 23 miljarder kronor.

Styrelsens förslag till vinstdelning ligger på närmare 1,1 miljarder kronor.

”Den globala ekonomin mattades av efter flera år av stark efterfrågan och god prisutveckling. Södras rörelseresultat för helåret 2019 är utifrån rådande marknadsförutsättningar mycket starkt i ett historiskt perspektiv. Skogssektorn har varit och kommer att vara en cyklisk bransch”, säger Lars Idermark, vd och koncernchef.

Publicerad:
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Annons
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • Annons