Minskad virkestillgång kan hämma byggprojekt

23 februari 2022 Ökad virkesexport och nuvarande lagstiftning kring avverkning kan hämma utvecklingen av  träbyggnadsprojekt i Sverige, enligt en ny undersökning.

Minskad virkestillgång kan hämma byggprojekt

Det är konsultföretaget Tyréns, som jobbar med samhällsbyggnad, som intervjuat stora aktörer i trävarubranschen. Bakgrunden är företagets engagemang i träbyggnadsprojekt runt om i Sverige.

– Vi ser en tydlig trend när det gäller träbyggnationer här i Sverige. Därför hoppas vi att den ökade export som signaleras i undersökningen inte hämmar utvecklingen som nu sker och inte minst då av hållbarhetsskäl, säger Elias Baena, ansvarig för affärsutveckling av trähus, i ett pressmeddelande från Tyréns.
Rapporten visar att hälften av bolagen tror på ökad av export av trävaror till USA och Kina under de närmaste tre åren. Samtidigt har inget av de intervjuade bolagen planer på investeringar i utbyggnad av sågverken.

En majoritet av de deltagande träindustriföretagen anser att hållbarhet och klimatutmaningar tar en allt större plats och kommer att påverka branschens utveckling

– Det här är självklart positivt, men vi ser även en utmaning framåt för byggbranschen och som handlar om att hitta rätt material för rätt tillfälle. Vi behöver se fler kombinationer av material som är optimerade utifrån hållbarhet och krav, säger Elias Baena.
Samtliga bolag anser att den nuvarande lagstiftningen för avverkning och miljö behöver förändras för att ge tillräcklig virkestillgång på längre sikt.  

– Hälften vill till och med se stora förändringar, vilket sänder en tydlig signal om att det behövs nytänkande från beslutsfattarna i den här frågan, säger Elias Baena.
Tolv av landets största träindustribolag har medverkat i undersökningen som utfördes genom telefonintervjuer under november och december 2021. 
 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb