Minskad vinstdelning för Södra

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Södras resultat
Södras beslöt på sin årsstämma att dela ut 598  miljoner kronor till sina medlemmar.

Vinstdelningen utgör 80 procent av rörelseresultatet före skatt som var närmare 900 miljoner år 2020. Det kan jämföras med året innan då rörelseresultat nådde nästan 2,6 miljarder. Den nu beslutade vinstdelningen innebär en minskning med drygt 40 procent jämfört 2019.

Annons
Annons

– 2020 var ett utmanande år för oss och våra skogsägande medlemmar. Men trots det, står Södra starkt. Som ekonomisk förening står alltid skogsgårdens ekonomi i centrum och det är viktigt att medlemmarna får ta del av förädlingsvinsten. Inte minst i dessa tider. Därför är det glädjande att stämman fattade beslut om så stor vinstdelning, säger Lena Ek, ordförande i Södra. 

Vinstdelningen består av utdelning på virkesleveranser med åtta procent (411 miljoner kronor), utdelning på insatskapital med två procent (98 miljoner) och insatsemission med fem procent (89 miljoner kronor).

På den digitala årsttämman den 1 juni omvaldes Lena Ek som styrelsens ordförande. Även nio stämmovalda ledamöter med en mandattid på ett år omvaldes.

 

Publicerad:
 • Fortsatt försämrad lönsamhet i skogsbruket

  Skogsbrukets lönsamhet fortsatte att falla under fjolåret, visar Skogsbruksindex.
 • Annons
 • Avverkningskostnad når Gudrun-nivå

  Kostnaderna för att föryngringsavverka fortsätter att öka. Inte sedan efter stormen Gudrun 2005 har de varit lika höga, enligt uppgifter från Skogsstyrelsen och Skogforsk.
 • Nu ska sågspånsolja bli bensin

  Kategorier: biobränslen, pyrolys
  Framställning av bioolja från sågspån tar nästa steg. Nu ska tusentals ton olja processas till bensin.
 • Annons
 • Norra Skog delar ut en halv miljard

  Kategorier: Norra Skog
  Skogsägarföreningen Norra Skogs 27 000 medlemmar får dela på en halv miljard kronor i vinstdelning.
 • ”Enskild skogsägare ska inte bära kostnaden för artskydd”

  SKOGENdebatt. Nej LRF, artskyddsutredningen säger inte att det är den enskilda markägaren som ensam ska ta ekonomiskt ansvar för att bevara naturvärden. Det skriver Daniel Bengtsson, Birdlife Sverige, i en slutreplik.
 • Annons