”Minska takten på reduktionsplikten”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Pär Lärkeryd, vd för Norra Skog.
Reduktionsplikten kräver så hög inblandning av biobränslen att Sverige inte klarar att producera det själv. Med ökad import följer en ökad global användning av biobränslen som innehåller palmolja, uppger Norra Skog.

Norra Skog anser att beslutsfattare går för fort fram med reduktionsplikten. Nu krävs en så hög inblandning av biobränsle i drivmedel att Sverige tvingas importera exempelvis biodiesel. Det här bidrar till att användningen av palmolja ökar globalt, uppger man.

Annons
Annons

”Svenska oljebolag försöker naturligtvis så långt som möjligt undvika palmoljebaserat bränsle men ju mer av finare biobränsle vi köper till Sverige desto mer av det palmoljebaserade bränslet tankas i andra länder”, skriver Norra Skog i ett pressmeddelande.
Skogsägarföreningen föreslår att regeringen satsar kraftfullt på att öka produktionen av inhemskt biobränsle. De är själva villiga att bidra till ökad produktion. Men samtidigt bör reduktionsplikten anpassas efter tillgången, anser de.
 
"LÄSER PÅ PEPPARKAKSFÖRPACKNINGEN"
”Reduktionsplikten i sig är bra men takten måste följa tillgången på klokt producerat bränsle. Det står ju klart för var och en att användningen av palmolja måsta minska. Här står vi och läser innehållsförteckningen på pepparkakor för att undvika palmolja samtidigt som vi genom vår alltför snabba ökning av reduktionsplikten tvingar fram en efterfrågan på palmolja som är tusen gånger värre,” säger Pär Lärkeryd, vd Norra Skog, i ett pressmeddelande.
Föreningen påpekar att regelverk och skatter måste utformas på ett sätt så att inte konkurrenskraften drabbas för yrkesgrupper som entreprenörer, åkare, lantbrukare och skogsägare.
”Vi efterfrågar satsningar på biobränsle men vi måste samtidigt förhålla oss till dagens förutsättningar för lastbilar, traktorer och entreprenadmaskiner där förbränningsmotorn fortfarande är enda möjligheten. Våra åkare och entreprenörer är hårt drabbade av reduktionsplikten och alternativen är få eftersom elektrifiering av tunga fordon har stora utmaningar,” säger Patrik Jonsson, virkeschef på Norra Skog.
 

 

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons