”Minska takten på reduktionsplikten”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Pär Lärkeryd, vd för Norra Skog.
Reduktionsplikten kräver så hög inblandning av biobränslen att Sverige inte klarar att producera det själv. Med ökad import följer en ökad global användning av biobränslen som innehåller palmolja, uppger Norra Skog.

Norra Skog anser att beslutsfattare går för fort fram med reduktionsplikten. Nu krävs en så hög inblandning av biobränsle i drivmedel att Sverige tvingas importera exempelvis biodiesel. Det här bidrar till att användningen av palmolja ökar globalt, uppger man.

Annons
Annons

”Svenska oljebolag försöker naturligtvis så långt som möjligt undvika palmoljebaserat bränsle men ju mer av finare biobränsle vi köper till Sverige desto mer av det palmoljebaserade bränslet tankas i andra länder”, skriver Norra Skog i ett pressmeddelande.
Skogsägarföreningen föreslår att regeringen satsar kraftfullt på att öka produktionen av inhemskt biobränsle. De är själva villiga att bidra till ökad produktion. Men samtidigt bör reduktionsplikten anpassas efter tillgången, anser de.
 
"LÄSER PÅ PEPPARKAKSFÖRPACKNINGEN"
”Reduktionsplikten i sig är bra men takten måste följa tillgången på klokt producerat bränsle. Det står ju klart för var och en att användningen av palmolja måsta minska. Här står vi och läser innehållsförteckningen på pepparkakor för att undvika palmolja samtidigt som vi genom vår alltför snabba ökning av reduktionsplikten tvingar fram en efterfrågan på palmolja som är tusen gånger värre,” säger Pär Lärkeryd, vd Norra Skog, i ett pressmeddelande.
Föreningen påpekar att regelverk och skatter måste utformas på ett sätt så att inte konkurrenskraften drabbas för yrkesgrupper som entreprenörer, åkare, lantbrukare och skogsägare.
”Vi efterfrågar satsningar på biobränsle men vi måste samtidigt förhålla oss till dagens förutsättningar för lastbilar, traktorer och entreprenadmaskiner där förbränningsmotorn fortfarande är enda möjligheten. Våra åkare och entreprenörer är hårt drabbade av reduktionsplikten och alternativen är få eftersom elektrifiering av tunga fordon har stora utmaningar,” säger Patrik Jonsson, virkeschef på Norra Skog.
 

 

 

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons