Ministern vill ha mer skogsindustri

23 februari Sveriges klimat – och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) vill ha mer skogsindustri. Det gynnar klimatet och den svenska ekonomin, säger hon till DN.

Ministern vill ha mer skogsindustri
Romina Pourmokhtari, klimat- och miljöminister. Foto: Kristian Pohl, regeringskansliet.

Det är apropå den nya skogsutredningen som miljöministern i en intervju gör klart att hon vill se mer skogsindustri, som hon också anser att vi kan tacka en ökad skogstillväxt för.

Utredningen ska främja bioekonomin, säger hon som svar på miljöorganisationernas kritik om att den är för produktionsinriktad.

– Det finns en väldigt förenklad svartvit bild av att vår skogsindustri ger mindre skog. Men det stämmer inte. Arealen skog har ju vuxit tack vare vår skogsindustri, säger Romina Pourmokhtari till Dagens Nyheter.

Hon säger också att det är bra klimatnytta att avverka äldre träd, som suger upp mindre koldioxid, och att göra hållbara produkter av dem.

– Det finns ett värde i att ha gamla skogar, men det finns en fantastisk utveckling där våra skogar har vuxit tack vare bioekonomi. Det vill vi ska fortsätta – vi vill ha mer skogar i Sverige, inte mindre och därför vill vi också ha mer skogsindustri och inte mindre, säger Romina Pourmokhtari till tidningen.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb