Minister och borrar hotar polsk urskog

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
En skygg visent söker skydd i Bialowiezaskogen.
En skygg visent söker skydd i Bialowiezaskogen.
En halv miljon träd i Bialowiezaskogen i Polen har angripits av granbarkborrar. Det har fått Polens miljöminister att trotsa EU och godkänna avverkning av 180 000 kubikmeter skog under en tioårsperiod, ­vilket är minst en tredubbling av avverkningskvoten.

Den 150 000 hektar stora skogen är en av Europas sista urskogar och ligger på båda sidor av polska och vitryska gränsen. Den finns med på FN:s världsarvslista och är ett Natura 2000-område. Här lever bland annat visenter, den europeiska bisonarten, och ett sextiotal andra däggdjursarter.

Annons
Annons

Tusentals turister besöker skogen varje år och avverkningen väntas slå hårt mot turist­näringen i området.

Protesterna har varit starka och bland annat har en lista med 120 000 underskrifter lämnats in. Miljörörelsen påpekar att skogen har klarat barkborre­angrepp i årtionden och anklagar den polska regeringen för att ha vinstintresse i avverkningen.
Miljöministern hävdar att avverkningen är till för att skydda skogen och försäkrar att ingen avverkning kommer att ske i den del som är naturreservat.

SKOGEN 4/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons