Minister och borrar hotar polsk urskog

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
En skygg visent söker skydd i Bialowiezaskogen.
En skygg visent söker skydd i Bialowiezaskogen.
En halv miljon träd i Bialowiezaskogen i Polen har angripits av granbarkborrar. Det har fått Polens miljöminister att trotsa EU och godkänna avverkning av 180 000 kubikmeter skog under en tioårsperiod, ­vilket är minst en tredubbling av avverkningskvoten.

Den 150 000 hektar stora skogen är en av Europas sista urskogar och ligger på båda sidor av polska och vitryska gränsen. Den finns med på FN:s världsarvslista och är ett Natura 2000-område. Här lever bland annat visenter, den europeiska bisonarten, och ett sextiotal andra däggdjursarter.

Annons
Annons

Tusentals turister besöker skogen varje år och avverkningen väntas slå hårt mot turist­näringen i området.

Protesterna har varit starka och bland annat har en lista med 120 000 underskrifter lämnats in. Miljörörelsen påpekar att skogen har klarat barkborre­angrepp i årtionden och anklagar den polska regeringen för att ha vinstintresse i avverkningen.
Miljöministern hävdar att avverkningen är till för att skydda skogen och försäkrar att ingen avverkning kommer att ske i den del som är naturreservat.

SKOGEN 4/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons