Minister och borrar hotar polsk urskog

Bild för Karin Bernle Written by Karin Bernle On the
En skygg visent söker skydd i Bialowiezaskogen.
En skygg visent söker skydd i Bialowiezaskogen.
En halv miljon träd i Bialowiezaskogen i Polen har angripits av granbarkborrar. Det har fått Polens miljöminister att trotsa EU och godkänna avverkning av 180 000 kubikmeter skog under en tioårsperiod, ­vilket är minst en tredubbling av avverkningskvoten.

Den 150 000 hektar stora skogen är en av Europas sista urskogar och ligger på båda sidor av polska och vitryska gränsen. Den finns med på FN:s världsarvslista och är ett Natura 2000-område. Här lever bland annat visenter, den europeiska bisonarten, och ett sextiotal andra däggdjursarter.

Annons
Annons

Tusentals turister besöker skogen varje år och avverkningen väntas slå hårt mot turist­näringen i området.

Protesterna har varit starka och bland annat har en lista med 120 000 underskrifter lämnats in. Miljörörelsen påpekar att skogen har klarat barkborre­angrepp i årtionden och anklagar den polska regeringen för att ha vinstintresse i avverkningen.
Miljöministern hävdar att avverkningen är till för att skydda skogen och försäkrar att ingen avverkning kommer att ske i den del som är naturreservat.

SKOGEN 4/2016

 

Publicerad:
Bild för Karin Bernle
Karin Bernle
Frilansjournalist
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons