Miniskördare för röjning

Bild för Gäst Written by Gäst (ej verifierad) On the
Skogsbruket står inför en stor utmaning att ovanpå det normala röjningsbehovet hinna med att röja alla gudrunhyggen. Det börjar bli bråttom.

Bara i Kronobergs län behöver 90 000 hektar stormhyggen röjas en första gång. I Finland  satsar man på små basmaskiner i röjning.

Annons
Annons

En populär finsk maskin är Usewood utrustad med röjaggregat. Den finns i två varianter, Pro med öppen hytt och Eco med tät hytt och luftkonditionering. 
Mannen bakom konceptet heter Jussi-Pekka Usenius, skogsägande läkare. Planteringarna var fulla med sly, och han ville ha tag i en maskin som var lika noggrann som en skogsarbetare men där man slapp det mänskliga arbetets begränsningar. Jussi-Pekka hittade inte någon sådan maskin så han byggde en själv. 
 
Nu sitter han bakom spakarna och demonstrerar Usewood Pro i en granplantering utanför Vimmerby. En av besökarna på demon är skogsvårdsentreprenören Göran Stieng med firma Göran Stiengs Skogstjänst AB. 
–Jag har en skogsvårdsfirma och det här är ju någonting som är helt nytt. Det är så pass intressant att man gärna vill kolla upp vad det  är för någonting. Man ser ju gärna att det blir ekonomi i det också, säger Göran.
Enligt tillverkaren är maskinens produktivitet 1,5 till 4 gånger högre jämfört med manuell röjning. Här spelar stamtäthet och diameter in. 
–Är det riktigt mycket stubbar och stenar, så är nog en manuell röjare snabbare, säger Peter Jacobsson som är återförsäljare för bland annat Usewood. Men jag tycker inte att man enbart  ska titta på kapaciteten, säsongen blir ju längre också. 
–Jag tror att miniskördare för röjning är en del av framtiden, vi har ju gått med manuell arbetskraft hur många år som helst. Men man ska nog inte tänka bort gubben på marken helt, maskinen ska gå där den är lönsam. Effektivast är nog maskinellt och manuellt i kombination, anser Peter.
 
Göran Stieng efterlyser ett koncept där maskinell röjning kombineras med bekämpningsmedel.
–Det håller tillbaka slytillväxten ett antal år.
Göran anser att man inte bör stirra sig blind på att maskinen bara ska jobba med traditionella skogsröjningar. 
–Nu till exempel har vi ett objekt på tjugo hektar som ska betesputsas. Där hade ju en sådan här maskin varit ypperlig, speciellt om den kan kompletteras med besprutning. 
Peter Jacobsson kontrar med att säga att Usewood tänkt på detta. Maskinen kan redan nu förses med ett slybekämpningsmedel för behandling av stubbarna. En vätskebehållare på 200 liter som även innehåller en pumpenhet monteras på maskinens främre ram.
I Sverige krävs dispens från Skogsstyrelsen för kemisk lövslybekämpning, en dispens som man kan få om mekaniska alternativ saknas. Men miljövänligare alternativ till vanliga medlet Roundup kan vara på väg.
–Biologiskt nedbrytbara preparat är under utveckling, säger Peter Jacobsson.
 
Text och foto: Thomas Adolfsén
 
SKOGEN 9/2014
 
 
Publicerad:
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons
 • Per-Axel Björkman

  Knäpp med mobilen - och gör utbon nöjd

  Kategorier: Sista ordet, Skogsägare, Utbo
  Vi är många skogsägare som bor långt från vår skog. För oss vore det en stor hjälp om skogsbolagen lät dokumentera slutfört uppdrag genom att bara knäppa några bilder med mobilen och bifoga till slutredovisningen, säger skogsägaren Per-Axel Björkman i Sista ordet.
 • ”Upptäck röjning!”

  PRISTAGARE. Hälsingeföretaget Jolo sprider kunskap och inspiration om skogsvårds­branschen. För det har de fått Föreningen Skogens Silverkvist. 
 • Annons
 • Så ska tillväxten öka med 20 procent

  Genom 88 åtgärder för en ökad hållbar skogsproduktion kan tillväxten i skogen öka med 20 procent fram till 2050 och därmed bidra till ett fossilfritt samhälle, enligt en rapport.
 • Silverkvisten

  Entreprenörer fick kvistar

  PRISADE. Nya Silverkvistar delades även ut i samband med Skogentreprenörerna SE:s årsmöte.
 • Annons