”Mindre hemmasnickrande sänker trävarupriser”

29 november 2021 Vaccinationseffekten syns på sjunkande trävarupriser. Nu reser vi istället för att snickra hemma, enligt Danske Bank.

”Mindre hemmasnickrande sänker trävarupriser”

Det var i början av september som trävarumarknaden vände nedåt efter att hemmarenoveringarna minskat, uppger bankens nyhetsbrev Skog & Ekonomi. 

”När hela västvärlden fått ett stick i armen fanns det tydligen roligare saker att göra än att snickra i hemmet. Många aktörer som hade köpt på sig för stora lager blev försiktiga. Signalen om ökade lager hos sågverken sprider sig blixtsnabbt och köparna blir ännu mer avvaktande. Sedan är prisfallet i gång”, säger Johan Freij, chef för affärsområde Skog & Lantbruk på Danske Bank, i en presskommentar.

Prissänkningen på trävaror syns över alla sortiment och trädslag. Furan var dock först ut och har fallit snabbare.

”Granen har stått emot lite bättre och prisfallet har kommit något senare. På de sämsta kvaliteterna har prissänkningen varit allra kraftigast. Det är också på fura av sämre kvaliteter på exempelvis Nordafrika som man nu tror att botten kan vara nära. För de bättre kvaliteterna av konstruktionsgran på Nordeuropa ser vi inte alls dessa stora prisfall, ännu”, skriver nyhetsbrevet.

Men även om det svajar enligt Danske Bank så är deras långsiktiga prognos att trävarukonsumtionen kommer att öka.

”När nuvarande prisfall bottnar tror vi att prisnivån ligger betydligt högre än vid starten på coronaboomen och kanske även högre än senaste konjunkturtoppen 2018″, skriver man.

Banken har även gjort en analys av priserna på skogsfastigheter. Den visar hur priset på ungskogsfastigheter ökat med hela 75 procent de senaste sju åren. Samtidigt har virkesrika fastigheter med äldre skog bara ökat med 25 procent.

”Det är imponerande att man till och med fått en bättre värdeökning av att investera i fastigheter med ung skog än i lägenheter i Stockholms innerstad. Tron på den långa låga räntan har tydligt trängt ned i skogsfastighetsmarknaden”, kommenterar Johan Freij.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb