Min vän på Facebook

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Jag har en vän på Facebook. Eller vän och vän, vi har träffats några gånger i tjänsten och sedan klickat på varandras namn på Internet och därmed är vi vänner med det nya unga och digitala språkbruket. Lite intresserade av varandras förehavanden och åsikter alltså.

Han brukar lägga upp vidvinkelbilder på hyggen med djupa vattenfyllda körspår. Folk gillar det starkt. Senast jag kollade hade 57 personer klickat på ”like” för en bildsvit. Dessutom hade 64 personer kommenterat bilderna. Kommentarerna var inte lika  förtjusta som ordet ”gilla” antyder.
–Vidriga bilder, jag undrar vad skogsägarna tänker med.
–Kriget mot naturen fortsätter med oförminskad kraft!
–Maktlös känner man sej...
–Ni som gjort ovanstående möjligt; sök vård, ni är psykiskt sjuka!!!!!!!!!!!

Annons
Annons

Allmänheten har accepterat åkrar och betongöknar men kommer aldrig sluta att förfäras över hyggen och körskador. Samma sak gäller allt mer även skogsbrukare. Dålig bärighet är naturligtvis ett stort bekymmer i fält men också högt upp i de skogliga organisationerna och företagen. Både med tanke på virkesflödena, miljön, arga markägare och den breda opinionen. Ett tecken i tiden är att nätverket Naturens år, där Föreningen Skogen och 30 andra tongivande organisationer och myndigheter ingår, flyttar fokus från årets skogstema till vattenvård nästa år.

Men även kalhyggena minskar i popularitet hos skogsbrukarna i takt med att de enskilda skogsägarna blir allt mer urbana. Det har alltid funnits engagerade skogsägare som hellre vill plockhugga  än slutavverka. Och det är ingen vild gissning att politikerna framöver kommer skaffa sig en liberalare inställning i den frågan på vissa marker – även om rikets framtida avverkningsmöjligheter i   så fall ökar något långsammare. Troligen avtar motståndet mot en mer lågproduktiv skogspolitik allt mer i takt med att min Facebookvän matar sina vänner Lena Ek, Marie Wickberg, Maria Wetterstrand, Margot Wallström, Christer Sjögren, Unni Drougge, Thomas Di Leva och andra politiker, opinionsbildare och helt vanliga människor med bilder av sönderkörda hyggen.

Det är mot bakgrund av det opinionsläget för hyggen och körskador som vi i det här numret ger lite extra utrymme åt små maskiner, gammalt hederligt arbete med motorsågen och ett vackert utfört hygge.

Min vän heter för övrigt Hans Sundström och om du vill se hans bilder av körskador  så släpper han säkert gärna in dig i sin vänkrets. Idag består den av 2500 människor – och sociala medier kan som bekant flytta berg.

SKOGEN 12/11

 

Gilla förresten gärna Skogen på Facebook så får du se en lite mer persolig sida av oss: http://www.facebook.com/ForeningenSkogen
 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons