Millimetrar blir kronor

24 november 2015

Ibland finns det pengar i detaljerna. Holmens nya prislistor i Västerbotten har diametrar var tionde millimeter. Upp till 30 kronor mer per fub med ökande diameter.

Ju mindre skillnader som är prissatta, desto mindre risk för vrak eller att klentimret blir massaved. Om en köpare har prissatt i sin lista för klentimmer 12 till 14 diameter ökar risken för vrak/massaved när dimensionen närmar sig 12 centimeter. Skördaren är inte så exakt att den träffar på millimetern rätt.
En ändrad detalj i Nätraälvens prislista för gran är att 20 till 24 centimeter diameter har höjts med en femkrona per fub.
I datakörningen slår det igenom endast med en knapp krona, men för den enskilda skogsägaren kan det bli ett lite bättre ­netto vid en slutavverkning.

Men varför görs en sådan liten speciell höjning? Jo, sågverken i omgivningen får ut mer av stockarna i den dimensionen. Det ställer krav på en noggrannare bedömning av avverknings­uppdragen för Nätraälvens virkesköpare, men blir också en liten förbättring för skogsägarna.
Övriga tecken på förändringar i virkesmarknaden är mycket små. I Finland och Lettland sjunker priserna på både timmer och massaved i svenska kronor. Det beror dock på att kronan stärkts både mot euron, pundet och dollarn.

Lite statistik visar att konjunkturen knappast pekar åt något håll, varken upp eller ned. Bruttoavverkningen beräknas ­minska marginellt enligt prognos från Skogsstyrelsen för 2015. Jämfört med perioden januari till augusti 2014 och 2015 har det hittills i år anmälts 14 procent mindre areal för avverkning.
Internationellt finns ingen påtaglig draghjälp för svensk skogsbransch. Enligt Wood Resource Quarterly var de flesta priserna lägre första halvåret i år än förra året. Svag efter­frågan och stora lager av virke.

De närmaste tre åren planerar massaindustrin att öka sin kapacitet med cirka tre miljoner ton per år. Det motsvarar ­produktionen vid fyra stycken Mönsterås bruk. Sverige och Finland svarar för nästan 60 procent av den ökningen för ­långfibrig massa (barr).
Det borde innebära ökad efter­frågan på massaved i Norden, men kommer det att finnas en marknad för den pappersmassan?

Text: Lars Åkerman

SKOGEN 10/2015

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb