Miljoner föreslås till barkborrebekämpning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skador av barkborre.
Regeringen vill lägga 30 miljoner kronor årligen i tre års tid för att bekämpa granbarkborren.

Satsningen framgår av ett budgetförslag som presenterades tidigare i veckan. Enligt Centerparpartiets partiledare Annie Lööf är regeringen och samarbetspartierna överens om att satsa 30 miljoner årligen fram till 2022 på att bekämpa främst angrepp av granbarkborre.

Annons
Annons

Skogsstyrelsen säger i ett pressmeddelande att pengarna är i linje med det budgetunderlag som de tidigare lämnat in till regeringen. Där nämner Skogsstyrelsen ökade kostnader för rådgivning, kommunikation, inventeringar, tillsyn och svärmningsövervakning i samband med arbetet mot granbarkborrens angrepp.

– Granbarkborren orsakar skador på skogen för miljarder just nu och är vår absolut allvarligaste fråga inom skogsbruket i södra och mellersta landet. Att vi då får resurser för att växla upp arbetet för att begränsa skadorna är mycket välkommet, säger Hans Källsmyr, nationell skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Pengarna till skogsskador som presenterades är än så länge ett förslag och kommer att klubbas av riksdagen senare i höst. Exakt hur pengarna får användas är inte klart, påpekar Skogsstyrelsen.

 

Publicerad:
 • Nyckelbiotopsförslag väcker kritik

  Kritiken mot Skogsstyrelsens förslag om att upphöra med registrering av nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar är massiv. Det visar inkomna yttranden, enligt tidningen Sveriges Natur.
 • Annons
 • Tjejer på skogskollo

  Många kollotjejer redan frälsta

  REKRYTERING. Unga kvinnor som deltar på Skogskollo för tjejer har redan en tydlig relation till skog, skogsbruk och skogen som arbetsplats. Det visar ett examensarbete vid SLU utfört av Sofie Dahlén Sjöbergh.
 • ”Barkborrens framfart inte reservatens fel”

  DEBATT. Det är olyckligt att barkborrens framfart skylls på naturreservaten. 97 procent av skogen där barkborrarna trivs ligger utanför reservaten, skriver Göran Rune, Skogsstyrelsen, och Claes Svedlindh, Naturvårdsverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #21 - Kompetensförsörjning

  Hur lockar vi unga till branschen? Det är frågan som Virkesstudion diskuterar i sitt senaste avsnitt. 
 • ”Vi tar avstånd från sexistisk marknadsföring”

  Kategorier: jämställdhet, sexism
  DEBATT. Svensk skogsnäring tar starkt avstånd från marknadsföring av skogsmaskiner med lättklädda kvinnor, skriver flera chefer i ett gemensamt uttalande.
 • Annons