Miljoner föreslås till barkborrebekämpning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skador av barkborre.
Regeringen vill lägga 30 miljoner kronor årligen i tre års tid för att bekämpa granbarkborren.

Satsningen framgår av ett budgetförslag som presenterades tidigare i veckan. Enligt Centerparpartiets partiledare Annie Lööf är regeringen och samarbetspartierna överens om att satsa 30 miljoner årligen fram till 2022 på att bekämpa främst angrepp av granbarkborre.

Annons
Annons

Skogsstyrelsen säger i ett pressmeddelande att pengarna är i linje med det budgetunderlag som de tidigare lämnat in till regeringen. Där nämner Skogsstyrelsen ökade kostnader för rådgivning, kommunikation, inventeringar, tillsyn och svärmningsövervakning i samband med arbetet mot granbarkborrens angrepp.

– Granbarkborren orsakar skador på skogen för miljarder just nu och är vår absolut allvarligaste fråga inom skogsbruket i södra och mellersta landet. Att vi då får resurser för att växla upp arbetet för att begränsa skadorna är mycket välkommet, säger Hans Källsmyr, nationell skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Pengarna till skogsskador som presenterades är än så länge ett förslag och kommer att klubbas av riksdagen senare i höst. Exakt hur pengarna får användas är inte klart, påpekar Skogsstyrelsen.

 

Publicerad:
 • Familjeskogsbrukets många ansikten på Hex

  På Höstexkursionen 2019 visade det sydsvenska familjeskogsbruket sina många ansikten. Olika skogsägare sätter olika prägel på landskapet. Men även olika synsätt inom familjerna skapar variation.
 • Annons
 • Bokdöd

  Ingen bot för bok

  SKADEGÖRARE. Forskarna vet inte om bokdöden kommer att fortsätta spridas. Klart är att den inte kan stoppas.
 • Spelteknik gör jobbet lättare

  Att köra skogsmaskinkranar med kranspetsstyrning ger maskinförarna en betydligt bättre arbetsmiljö. Dessutom sparar skogsbruket tid och därmed pengar. 
 • Annons
 • Här ska spån bli olja

  Kategorier: biodrivmedel, pyolysolja
  Under hösten påbörjas bygget av Europas första anläggning där sågspån omvandlas till råvara för biodrivmedel, så kallad till pyrolysolja.
 • Komatsu modell 895

  Skotarförsäljning skjuter fart

  MARKNAD. Skotarförsäljningen visar tecken på att öka jämfört med i fjol och ny etta på försäljningslistan är Komatsu. Även den genomsnittliga lastvikten ökar.
 • Annons