Miljoner föreslås till barkborrebekämpning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skador av barkborre.
Regeringen vill lägga 30 miljoner kronor årligen i tre års tid för att bekämpa granbarkborren.

Satsningen framgår av ett budgetförslag som presenterades tidigare i veckan. Enligt Centerparpartiets partiledare Annie Lööf är regeringen och samarbetspartierna överens om att satsa 30 miljoner årligen fram till 2022 på att bekämpa främst angrepp av granbarkborre.

Annons
Annons

Skogsstyrelsen säger i ett pressmeddelande att pengarna är i linje med det budgetunderlag som de tidigare lämnat in till regeringen. Där nämner Skogsstyrelsen ökade kostnader för rådgivning, kommunikation, inventeringar, tillsyn och svärmningsövervakning i samband med arbetet mot granbarkborrens angrepp.

– Granbarkborren orsakar skador på skogen för miljarder just nu och är vår absolut allvarligaste fråga inom skogsbruket i södra och mellersta landet. Att vi då får resurser för att växla upp arbetet för att begränsa skadorna är mycket välkommet, säger Hans Källsmyr, nationell skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Pengarna till skogsskador som presenterades är än så länge ett förslag och kommer att klubbas av riksdagen senare i höst. Exakt hur pengarna får användas är inte klart, påpekar Skogsstyrelsen.

 

Publicerad:
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons
 • Bara el när Jämtkraft röjer

   I Jämtland röjs just nu ledningsgator för första gången helt och hållet med eldrift. Det innebär förstås fördelar för miljön, men kanske framför allt för personalen.
 • Virkesstudion #37 – Vad har hänt under sommaren?

  Kategorier: Virkesstudion #37
  I dagens avsnitt av Virkesstudion sammanfattar Carl Johan Moberg och Per Hedberg den händelserika sommaren.
 • Annons
 • Framtiden enligt Biometria

  På virkesmätningsorganisationen Biometria finns en avdelning för innovation och teknikutveckling som heter Biometria Labs och som nyligen har presenterat sin första trendspaning. 
 • Inget skadestånd för ek utan skönhetsvärde

  Markägare på Gotland kräver 50 000 kronor i skadestånd för att Skogsstyrelsen av misstag fällde en ek. Men tingsrätten säger nej och hävdar att trädet saknade skönhetsvärde.
 • Annons