Miljoner föreslås till barkborrebekämpning

5 september 2019 Regeringen vill lägga 30 miljoner kronor årligen i tre års tid för att bekämpa granbarkborren.

Miljoner föreslås till barkborrebekämpning

Satsningen framgår av ett budgetförslag som presenterades tidigare i veckan. Enligt Centerparpartiets partiledare Annie Lööf är regeringen och samarbetspartierna överens om att satsa 30 miljoner årligen fram till 2022 på att bekämpa främst angrepp av granbarkborre.

Skogsstyrelsen säger i ett pressmeddelande att pengarna är i linje med det budgetunderlag som de tidigare lämnat in till regeringen. Där nämner Skogsstyrelsen ökade kostnader för rådgivning, kommunikation, inventeringar, tillsyn och svärmningsövervakning i samband med arbetet mot granbarkborrens angrepp.

– Granbarkborren orsakar skador på skogen för miljarder just nu och är vår absolut allvarligaste fråga inom skogsbruket i södra och mellersta landet. Att vi då får resurser för att växla upp arbetet för att begränsa skadorna är mycket välkommet, säger Hans Källsmyr, nationell skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Pengarna till skogsskador som presenterades är än så länge ett förslag och kommer att klubbas av riksdagen senare i höst. Exakt hur pengarna får användas är inte klart, påpekar Skogsstyrelsen.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb