Miljoner föreslås till barkborrebekämpning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Skador av barkborre.
Regeringen vill lägga 30 miljoner kronor årligen i tre års tid för att bekämpa granbarkborren.

Satsningen framgår av ett budgetförslag som presenterades tidigare i veckan. Enligt Centerparpartiets partiledare Annie Lööf är regeringen och samarbetspartierna överens om att satsa 30 miljoner årligen fram till 2022 på att bekämpa främst angrepp av granbarkborre.

Annons
Annons

Skogsstyrelsen säger i ett pressmeddelande att pengarna är i linje med det budgetunderlag som de tidigare lämnat in till regeringen. Där nämner Skogsstyrelsen ökade kostnader för rådgivning, kommunikation, inventeringar, tillsyn och svärmningsövervakning i samband med arbetet mot granbarkborrens angrepp.

– Granbarkborren orsakar skador på skogen för miljarder just nu och är vår absolut allvarligaste fråga inom skogsbruket i södra och mellersta landet. Att vi då får resurser för att växla upp arbetet för att begränsa skadorna är mycket välkommet, säger Hans Källsmyr, nationell skogsskadesamordnare på Skogsstyrelsen.

Pengarna till skogsskador som presenterades är än så länge ett förslag och kommer att klubbas av riksdagen senare i höst. Exakt hur pengarna får användas är inte klart, påpekar Skogsstyrelsen.

 

Publicerad:
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Annons
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Fler nöjda med reservatsbildande

  Fler markägare än tidigare är nöjda över att ha inrättat naturreservat på sina marker.
 • Annons
 • Filma ditt skogsjobb

  Kategorier: Skogen i Skolan, SKOGSJOBB
  En liten film om just din jobbvardag i skogen kanske kan väcka intresse för sektorn hos unga. Så resonerar Skogen i Skolan som efterlyser bidrag om alla typer av skogsjobb.
 • Tysklands virkesexport accelererar

  Såväl avverkningar som rundvirkesexport ökade dramatiskt i Tyskland under förra året, enligt en analys från Wood Resources International.
 • Annons