Miljonbidrag till forskning om biologisk mångfald

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Södras forskningsstiftelse ger tre miljoner kronor till tre olika forskningsprojekt med koppling till biologisk mångfald.

Syftet är att ta fram kunskap för att bättre kunna utvärdera utvecklingen av biologisk mångfald i de sydsvenska skogarna.

Annons
Annons

Den största satsningen görs på ett projekt under ledning av Jan-Olov Weslien, Skogforsk. Projektet syftar till att analysera data om hur förutsättningarna för biologisk mångfald i södra Sverige ser ut och förändrats över tid. 

– Det finns stora metodiska problem i att följa upp hur den biologiska mångfalden förändras. Projekten kommer att ge kunskap om hur skogsbruket ska följa upp miljömålet på ett bättre sätt än idag. Södra har arbetat systematiskt med naturvård i över 20 år och det är viktigt för oss att få ett kvitto på att naturvårdsarbetet gett resultat, säger Göran Örlander, ordförande i Södras forskningsstiftelse.

De två andra projekten som beviljats bidrag kommer att fokusera på omvärldsanalys kring mätning av biologisk mångfald utomlands och dra lärdomar att applicera på skogsbruk i Sverige. Det tredje kommer att utreda om den naturvårdshänsyn som lämnas efter en avverkning har långvarig effekt på biologisk mångfald medan skogen växer upp.

Publicerad:
 • Barkborre bekämpas bäst sommartid

  Kategorier: granbarkborre, skogsskador
  Att bekämpa granbarkborrar med den så kallade sök- och plockmetoden kan inte rekommenderas under vinterhalvåret, enligt Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Annons
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Annons