Det finns allt mindre av livsmiljöer för hotade arter, enligt ett pressmeddelande från Skogsstyrelsen
– För lite områdesskydd och naturvårdande skötsel i skyddade områden tillsammans med avverkning av kontinuitetsskogar ger en stor negativ påverkan på många av skogslandskapets hotade arter, säger Herman Sundqvist, generaldirektör.
En anledning till den negativa utvecklingen är att en stor del av myndighetens anslag till områdesskydd istället går till l intrångsersättning i fjällnära skog. Det är pengar som skulle ha använts till biotopskydd och naturvårdsavtal,uppger Skogsstyrelsen.
De påpekar också att det saknas kunskapsunderlag om skogar med höga naturvärden. Vidare återstår mycket av arbetet för en grön infrastruktur. inventeringar visar dessutom en hög andel skadade kulturlämningar
Även om åtgärderna inte varit tillräckliga så har ändå insatser för att förbättra miljöhänsynen gjorts. Det gäller till exempel satsningar för att öka användningen av hyggesfria metoder, hävdar Skogsstyrelsen.
– Det är viktigt att tydliggöra att även om insatserna inte är tillräckliga, skulle tillståndet i miljön vara sämre utan dem. Vi måste också komma ihåg att många åtgärder kräver tid innan de ger full effekt i skogen. Den nuvarande skogspolitiken med krav på miljöhänsyn vid avverkning har gällt sedan 1993. Det innebär att de äldsta skogarna som etablerats med lämnad miljöhänsyn inte är äldre än cirka 30 år. Naturvärdena i dessa skogar har förutsättningar att öka för varje år som går, säger Herman Sundqvist.
På längre sikt, och under förutsättning att miljöarbetet stärks,har Skogsstyrelsen tidigare gjort bedömningen att trenden för utvecklingen i miljön kan gå i en positiv riktning. Det framgår av den fördjupade utvärderingen av miljömålen som senast gjordes 2019.