Miljöbostäder byggs i trä

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
400 hyresbostäder kommer att byggas i Norrtälje Hamn, huvudsakligen i trä. Stadsdelen ska präglas av hållbarhetstänkande, enligt kommunen.

Husen byggs främst i massivträ  och kommer att ha träfasader. Projektet består av tre kvarter som ska bli en modern tolkning av Norrtäljes befintliga stadskärna. Kvarteren utgör cirka 20 procent av bostäderna i Norrtälje Hamn.

Annons
Annons

I de tre kvarteren ingår mer än 400 hyresrätter, verksamhetslokaler samt rymmer även en möjlig förskola.

-Trä är ett byggnadsmaterial som ger positiva förutsättningar för både arkitektur, gestaltning och bidrar till att Norrtälje Hamn blir en ekologiskt hållbar stadsdel, skriver Norrtälje kommun i ett pressmeddelande.

I samband med projektet kommer byggbolaget Slättö Förvaltning att använda sig av så kallade gröna bostadshyreskontrakt. Det innebär bland annat närodlingsmöjligheter, miljöutbildning, gemensam bilpool och elbåtar.  Området ska ge goda förutsättningar att leva hållbart, både socialt och miljömässigt

Publicerad:
 • Avverkningarna minskar i år

  Kategorier: skogsavverkning
  De totala avverkningarna väntas landa på 91 miljoner skogskubikmeter i år, en minskning med tre procent jämfört med förra året.
 • Annons
 • Skogspodden gör hembesök hos trädförädlare

  I avsnitt 71 besöker Skogspodden Bo Karlsson, som är skogsgenetiker, på hans gård i Södra Vi.
 • De får årets Guldkvistar

  Stora Insatser för säkrare skogsarbete, kvinnligt nätverksbyggande och nationell klimatsamordning belönas med Föreningen Skogens Guldkvistar.
 • Annons
 • "Bioekonomin blir inget slukhål av virke"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Bioekonomi
  SKOGENdebatt. Att bioekonomin kommer att orsaka ett slukhål i virkesförsörjningen sprids som en sanning. Men det är en slutsats som bygger på felaktiga antaganden, skriver Sten B Nilsson och Nippe Hylander.
 • Massafabrik

  Har botten gått ur massavedsmarknaden?

  Priserna faller, pappersmaskiner stänger. Tror du att det kommer en återhämtning, eller kommer svensk massaved att konkurreras ut när produktionen ställs om från grafiskt papper till förpackningar? Eller är våra svenska träfibrer och vår teknik oslagbara? Svara på månadens fråga!
 • Annons