Mikael räddar angripet virke

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Mikael Svensson
Mikael Svensson ser till att barkborreangripet timmer, som normalt skulle ha flisats, får ett annat användningsområde.
Skicka inte allt som är barkborreangripet till flis. Det går alldeles utmärkt att ta vara på en hel del av virket, säger Mikael Svensson som driver ett mindre sågverk.

Utanför sågverket växer travarna av an­gripna stammar och Mikael Svensson som precis tagit en kort paus konstaterar att det finns hur mycket som helst att göra.
– Ja, det tar liksom aldrig slut, säger han när vi går en runda på gårdsplanen i Jämshög i Blekinge.

Annons
Annons

Där ligger olika lass prydligt uppmärkta med olika färgkombinationer och noteringar om vilken dimension som ska sågas. En del av stammarna är ordentligt skadade, andra visar bara mindre spår, men alla har ett gemensamt: Normalt skulle det vara svårt, för att inte säga omöjligt, att få avsättning för ­detta annat än till flis.

Nu har i och för sig flera uppköpare ett ­sor­timent för barkborreskadat virke, ett mellanting mellan sågtimmer och flisved, men då måste det uppgå till en större mängd för att de ska mäta in det.
– Med tanke på att man bara får knappt en hundralapp per kubik stjälpt mått för flisen innebär det ett ordentligt avbräck för de skogsägare som bara avverkat mindre bestånd. Då kan man få ut ett betydligt bättre netto om man i stället sågar plank även ur de mest angripna stammarna, säger Mikael Svensson. 

Han tillägger att det finns massor av användningsområden även för plank som bär tydliga spår av ­blånad. Under sommaren har han sågat upp mängder med timmer som blivit till formvirke som används vid gjutning samt till stockmattor för skogsmaskiner. Många skogsägare har även valt att använda timret till panelbrädor för sina egna ekonomibyggnader.
– Jag som även jobbar som snickare menar att det här virket fungerar alldeles utmärkt, utom för bärande konstruktioner. Visst blir ytan efter sågning lite mer raggig och sedan finns det så klart ett och annat hål, men behöver man rusta upp en gammal länga hemma duger det alldeles utmärkt, säger Mikael Svensson, vars verksamhet förutom såg och snickeri även om­fattar eget skogsbruk och köttdjursproduktion.

Läs hela artikeln i SKOGEN 10/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Text & foto: Peter Fredriksson

 

Publicerad:
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Annons
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Annons
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Virkespriserna sjönk i juli

  Priserna på massaved och sågtimmer sjönk i södra och mellersta Sverige i juli, visar Virkesbörsens sammanställning. 
 • Annons