Mikael räddar angripet virke

Bild för Annika Perslid Written by Annika Perslid On the
Mikael Svensson
Mikael Svensson ser till att barkborreangripet timmer, som normalt skulle ha flisats, får ett annat användningsområde.
Skicka inte allt som är barkborreangripet till flis. Det går alldeles utmärkt att ta vara på en hel del av virket, säger Mikael Svensson som driver ett mindre sågverk.

Utanför sågverket växer travarna av an­gripna stammar och Mikael Svensson som precis tagit en kort paus konstaterar att det finns hur mycket som helst att göra.
– Ja, det tar liksom aldrig slut, säger han när vi går en runda på gårdsplanen i Jämshög i Blekinge.

Annons
Annons

Där ligger olika lass prydligt uppmärkta med olika färgkombinationer och noteringar om vilken dimension som ska sågas. En del av stammarna är ordentligt skadade, andra visar bara mindre spår, men alla har ett gemensamt: Normalt skulle det vara svårt, för att inte säga omöjligt, att få avsättning för ­detta annat än till flis.

Nu har i och för sig flera uppköpare ett ­sor­timent för barkborreskadat virke, ett mellanting mellan sågtimmer och flisved, men då måste det uppgå till en större mängd för att de ska mäta in det.
– Med tanke på att man bara får knappt en hundralapp per kubik stjälpt mått för flisen innebär det ett ordentligt avbräck för de skogsägare som bara avverkat mindre bestånd. Då kan man få ut ett betydligt bättre netto om man i stället sågar plank även ur de mest angripna stammarna, säger Mikael Svensson. 

Han tillägger att det finns massor av användningsområden även för plank som bär tydliga spår av ­blånad. Under sommaren har han sågat upp mängder med timmer som blivit till formvirke som används vid gjutning samt till stockmattor för skogsmaskiner. Många skogsägare har även valt att använda timret till panelbrädor för sina egna ekonomibyggnader.
– Jag som även jobbar som snickare menar att det här virket fungerar alldeles utmärkt, utom för bärande konstruktioner. Visst blir ytan efter sågning lite mer raggig och sedan finns det så klart ett och annat hål, men behöver man rusta upp en gammal länga hemma duger det alldeles utmärkt, säger Mikael Svensson, vars verksamhet förutom såg och snickeri även om­fattar eget skogsbruk och köttdjursproduktion.

Läs hela artikeln i SKOGEN 10/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Text & foto: Peter Fredriksson

 

Publicerad:
 • Konkreta åtgärder gläder skogsindustrin

  Att Skogsstyrelsen kan presentera 88 konkreta åtgärder för att öka skogstillväxten med 20 procent inom 30 år är glädjande, anser Skogsindustrierna.
 • Annons
 • "Orimligt rättsprocessande"

  Kategorier: debatt, Norrtelje tidning
  Redan 2016 uppmärksammade Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket regeringen på att artskyddsförordningen inte fungerar gentemot markägare. Ändå har inget gjorts, skriver företrädare för LRF och Mellanskog i en debattartikel i Norrtelje Tidning.
 • ”Fem år går fort när man har roligt”

  För Skogssverige berättar nyblivna jägmästaren Sofie Dahlén Sjöberg om vad utbildningen  inneburit för henne. ”Jag valde helt klart rätt bransch”, säger hon.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Nu  börjar  mätandets  årtionde

  Om 1920-talet förknippas med tillväxt, vetenskap, konst och flärd så lär 2020-talet bli mätandets årtionde. Aldrig har vi kunnat mäta så mycket som nu. Och utvecklingen galopperar. Vart ska vi låta den ta vägen?
 • Stormöte om granbarkborren

  Skogsstyrelsen bjuder in skogsägare och andra berörda till granbarkborrekonferens i Linköping den 26 februari.
 • Annons