NYCKELBIOTOPER.

”Metodik bara anpassad till Sydsverige”

1 juni 2017 Metoderna för inventering utgår helt från sydsvenska förhållanden. Det är något som Skogsstyrelsen vill ändra – och ett av skälen till inventeringspausen.

”Metodik bara anpassad till Sydsverige”

Beslutet att stoppa inventering och avgränsning av nyckelbio­toper väckte starka reaktioner från bland annat miljöorganisationer. Skogsstyrelsen reagerade på kritiken med ett åtgärdspaket som innebär skärpt tillsyn i nordvästra Sverige. Samtidigt snabbas arbetet på med att ta fram nya metoder för nyckel­biotopsklassning i området. Det ska vara klart i slutet av året.

Herman SundqvistHerman Sundqvist– Stoppet för avgränsning och registrering av nyckelbiotoper i nordvästra Sverige råder fort­farande. Insamling av kunskap om höga naturvärden, däremot, pågår och det har det faktiskt gjort hela tiden, säger Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen. 

Som tidigare görs detta främst i avverkningsanmälda skogar. 
– Hittar man skyddsvärda skogar rådgör man med skogs­ägaren, eventuellt kan det bli tal om formellt skydd men just nu sker alltså ingen registrering av nyckelbiotoper.
Herman Sundqvist berättar om bakgrunden till stoppet.
– Metodiken som använts för nyckelbiotoper är sprungen ur de förhållanden som råder i ­södra Sverige, med ett fragmenterat och brukat skogslandskap. Nord­västra Sverige, däremot, har stora sammanhängande ­skogar som visserligen är påverkade av brukande men de har aldrig varit hyggen, förklarar han.

Marie Larsson-SternMarie Larsson-SternMarie Larsson-Stern, styrelseordförande på Skogsstyrelsen säger också att dagens metodik är helt ”anpassad till södra ­Sveriges mosaikartade skogsbruksområden”. För att utveckla en lämplig metod för nordväst behöver man lyfta blicken från beståndsnivå, anser hon. 
– Nu identifieras höga naturvärden oftast i samband med avverkningsanmälningar och det gör att man bara tittar på det beståndet, säger hon. Kanske missas då områden som har ännu högre naturvärden. För 
att få en rättvis bild av natur­värdena skulle man behöva titta på landskapsnivå.

Man kan också tänka sig att höga naturvärden i skogen kan han­teras på flera olika sätt.
– Kanske kan skogen fortsätta brukas med förstärkt hänsyn eller med hyggesfria metoder, säger Marie Larsson-Stern.

SKOGEN 5/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb