Birgitta Sennerdal kommenterar

Mer  transparens – bra  för  alla

19 juni Bättre sent än aldrig – nu får den hårda råvarukonkurrensen Södra att släppa mer information om priser och prisstatistik. Bra för alla parter, anser SKOGENs Birgitta Sennerdal.

Låst artikel för våra prenumeranter

Du är inloggad på Skogen, men du saknar behörighet till detta material.

Vänligen besök din profilsida för att se vilka av våra produkter som du har tillgång till samt mer information.

Skulle uppgifterna inte stämma på din profilsida – vänligen kontakta vår support.

Var vänlig ladda om sidan

Vi kunde inte säkerställa om du är inloggad eller inte. Var vänlig ladda om denna sida.

Vill du läsa hela artikeln?

Föreningen Skogen

Då behöver du bli prenumerant på Tidningen Skogen, en helt oberoende tidning för ett lönsamt skogsbruk och god naturvård.Skoglig läsning under hela året där du får nörda ner dig i skogsskötsel, virkesmarknad och teknik.Du har även valmöjligheten att bli medlem i Föreningen Skogen för att ta del av ännu mer kunskap genom exkursioner och digitala skogsfrukostar.

  • Tillgång till artiklar på skogen.se
  • Tidningen Skogen hem till brevlådan (11 nr)
  • E-tidning
  • Mediaarkiv
Se prenumererationserbjudanden här Köp prenumeration här

Redan prenumerant?

Prenumererar du redan på Tidningen Skogen? Då loggar du in på ditt konto här:
Birgitta Sennerdal är frilansjournalist och bevakar framför allt virkesmarknaden för SKOGEN.

Vi ser några ytterligare höjningar den här månaden, men kanske är det bättre att kalla dem eftersläntrare. Förra månaden var Sveaskogs höjningar i andra områden med i SKOGENs prislistor, nu också höjningarna på massaved och timmer i Norrbotten och Västerbotten.

Nätraälvens prislista har legat oförändrad under lång tid, nu har föreningen uppdaterat den.

I Finland och Norge har vissa priser höjts och andra sjunkit medan några är oförändrade. Det är inte några stora förändringar och i de fall som siffrorna skiljer mycket från förra månaden handlar det även om att kronan försvagats i förhållande till euron.

Det är alltså inte lika många prishöjningar som de senaste månaderna, men det betyder inte att konkurrensen om virket har minskat. Jakten på råvara är fortsatt intensiv, men nu är det inte bara prishöjningar vi ser utan även stoppade investeringar och varsel. Det är tråkigt, men inte oväntat.

Det är frestande att syrligt påpeka att det hade varit bra om Södra för länge sedan gjort det lättare för sina medlemmar att jämföra priserna med anbud från privata aktörer, men uppenbarligen har det inte behövts tidigare.

En annan, bättre, konsekvens är ökad öppenhet kring priser. Under förra året lyckades inte Södra köpa tillräckligt mycket virke för att helt försörja sina sågverk, vilket påverkade resultatet negativt. Det är därför något som föreningen vill förhindra framöver och vid föreningsstämman i maj var budskapet tydligt: Medlemmar ska sälja till Södra (läs artikeln ”Södra vill öka transparens”).

Föreningens ledning inser dock att det inte hjälper att bara ta fram lojalitetspiskan, medlemmarna måste också ha möjlighet att räkna de morötter som erbjuds i form av exempelvis volympremie, marknadspremie och bärighetspremie.

Därför lanseras en informationssida om priser och prisstatistik, främst för de egna medlemmarna men en hel del av informationen är tillgänglig för alla. Läs mer på sidan 37.

Här hittar du månadens prislistor.

Det är frestande att syrligt påpeka att det hade varit bra om Södra för länge sedan gjort det lättare för sina medlemmar att jämföra priserna med anbud från privata aktörer, men uppenbarligen har det inte behövts tidigare. Tillräckligt många medlemmar har varit lojala, även utan att kunna jämföra priser.

I en förändrad råvarusituation där virkespriserna stigit rejält är skogsägare inte lika lojala utan måna om att göra en bra affär. Det är en positiv utveckling och att Södra nu ökar transparensen är bra.

Det är ett lovvärt initiativ att förklara vad en virkesköpare vill ha och betalar för som inte bara gynnar Södras medlemmar utan även andra skogsägare.

Nu är det fritt fram för andra köpare att följa efter och öka transparensen. Det gynnar alla, för om skogsägare känner sig trygga i affären och får den information de behöver blir de också mer intresserade av att sälja sitt virke.

PLUS & MINUS – NOTERAT I SKOGSVÄRLDEN

PLUS: Jag hör både göken och näktergalen på mina promenader. Våren är en underbar tid, men …

MINUS: … det har varit en torr och varm vår. Bra för granbarkborren, dåligt för skogen.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Anna blir chef för Mellanskogs rådgivning
SkogsJobb