Mer träffsäkra barkborrekartor

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Riskindexkarta. Foto: Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsen digitala kartor som visar var risken för granbarkborreangrepp är som störst har blivit mer träffsäkra, uppger myndigheten.

Barkborresäsongen är oundvikligen snart här. När värmen når över 18 plusgrader börjar insekten att svärma och leta lämpliga granar att föröka sig i.

Annons
Annons

Skogsstyrelsen råder skogsägare att ta hjälp av deras riskkartor i bekämpningsarbetet. Den nya versionen av kartverktyget har blivit mer träffsäkert och visar med bättre precision vilka områden som har hög, eller mycket hög, risk för angrepp, uppger man.
Kartorna täcker Götaland och Svealand förutom Gotland, men också länen Gävleborg och Västernorrland.
Bedömningen är att stora områden i Götaland  och Svealand riskerar nya angrepp i sommar. Mycket gran, närhet till hyggen, torr mark och tidigare angrepp bidrar till hög riskklassning.
Verktygets nya träffsäkerhet gör också att arealerna med stor risk ökat, uppger Skogsstyrelsen.
– Som skogsägare kan man lätt känna sig maktlös, men kartorna hjälper skogsägaren att styra stegen i rätt riktning så att angreppen blir lättare att hitta när granbarkborrarna svärmar. Med förberedelser och tålamod går det att rädda värden i sin skog, säger Patrik Karlsson, projektledare på Skogsstyrelse, i ett pressmeddelande.
Kartorna bygger på analyser från olika geografiska data och satellitbilder som bearbetats bland annat med hjälp av artificiell intelligens. 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Sådd ger mer kvalitetstimmer"

  Det är konstigt att sådd och självsådd står för så liten del av föryngringen, tycker Per Jonasson, skogsägare och skogspoddare, när han intervjuas i Sista ordet.
 • Annons
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Annons
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Annons