Mer träffsäkra barkborrekartor

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Riskindexkarta. Foto: Skogsstyrelsen.
Skogsstyrelsen digitala kartor som visar var risken för granbarkborreangrepp är som störst har blivit mer träffsäkra, uppger myndigheten.

Barkborresäsongen är oundvikligen snart här. När värmen når över 18 plusgrader börjar insekten att svärma och leta lämpliga granar att föröka sig i.

Annons
Annons

Skogsstyrelsen råder skogsägare att ta hjälp av deras riskkartor i bekämpningsarbetet. Den nya versionen av kartverktyget har blivit mer träffsäkert och visar med bättre precision vilka områden som har hög, eller mycket hög, risk för angrepp, uppger man.
Kartorna täcker Götaland och Svealand förutom Gotland, men också länen Gävleborg och Västernorrland.
Bedömningen är att stora områden i Götaland  och Svealand riskerar nya angrepp i sommar. Mycket gran, närhet till hyggen, torr mark och tidigare angrepp bidrar till hög riskklassning.
Verktygets nya träffsäkerhet gör också att arealerna med stor risk ökat, uppger Skogsstyrelsen.
– Som skogsägare kan man lätt känna sig maktlös, men kartorna hjälper skogsägaren att styra stegen i rätt riktning så att angreppen blir lättare att hitta när granbarkborrarna svärmar. Med förberedelser och tålamod går det att rädda värden i sin skog, säger Patrik Karlsson, projektledare på Skogsstyrelse, i ett pressmeddelande.
Kartorna bygger på analyser från olika geografiska data och satellitbilder som bearbetats bland annat med hjälp av artificiell intelligens. 
Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • Aska skyddar mot snytbagge

  Snytbaggar vill inte gnaga på skogsplantor som tagit upp ämnen från aska, visar ny forskning.
 • Annons
 • Tjäderärende prövas i Högsta domstolen

  Ett ärende rörande en avverkning som stoppades på grund av tjäder kommer att prövas av Högsta domstolen.
 • Klimatförändringar minskar kolbindning i regnskog

  ​​​​​​​Klimatförändringar kan minska regnskogens förmåga att binda koldioxid. Fotosyntesen i bladen fungerar sämre vid ökad hetta, enligt en ny avhandling från Göteborgs universitet.
 • Annons
 • Nytt nummer på gång!

  Vilken dag som helst får prenumeranterna SKOGEN 9/2022 i brevlådan – men redan nu finns nya numret tillgängligt i digital form. För både prenumeranter och alla andra. Temat den här månaden är Natur- och viltvård.
 • Forskarupptäckt kan göra träd torktåliga

  Vid studier av lignin gjorde forskare en upptäckt som kan användas för att göra träd mer motståndskraftiga mot torka.
 • Annons