Mer grot kräver mer aska

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Askspridning i skogen
Mer aska krävs. Uttag av grot förutsätter att näring återförs i form av aska från till exempel värmeverk. Foto: ­Mat­tias Westerberg/ SKOGENbild
BIOENERGI. Uttaget av grot kan öka, men då måste mer aska återföras och samarbetet på landskapsnivå bli bättre. Nu ska forskare från vitt skilda discipliner komma på hur.

Skogsbruket behöver bli bättre på askåterföring när man har tagit ut grenar och toppar (grot) till energiproduktion.

Annons
Annons

Cecilia AkselssonCecilia Akselsson– Det går att uppnå de miljömål som riksdagen har beslutat om även vid uttag av grot och stubbar, men då måste man följa regler och rekommendationer för skogsbruket. Problemet är att det är vanligt att rekommendationerna inte följs, säger Cecilia Akselsson, forskare vid Lunds universitet och särskilt kunnig inom markforskning. 
Ett exempel är alltså askåterföring, som sker i mycket mindre utsträckning än vad Skogsstyrelsen rekommenderar. 

Ett annat problem är att rekommendationer för till exempel uttag av grot ges på landskapsnivå, medan beslut ofta tas på beståndsnivå.
– Som vi vet ägs skog i ett landskap av olika personer och det finns få samarbetsformer mellan ägarna. Det betyder att det är svårt att komma överens om hur till exempel naturvårdsåtgärder bör fördelas i landskapet.

Läs hela artikeln i SKOGEN 9/2019.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Skotarkranar får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Här är gänget bakom Barkborrekollen

  Skogssverige har träffat gänget bakom Barkborrekollen, en tjänst som hjälper skogsägare att hålla koll på sin fastighet på distans.
 • Stora förluster av tropisk skog

  Kategorier: avskogning, regnskog, WWF
  En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
 • Annons