Mer drivning men mindre maskinutnyttjande

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Under det senaste året har prestationen i drivning ökat medan maskinutnyttjandet har minskat något. Troligen är det förra en effekt av att uppstädningen efter stormarna avslutats, enligt Skogforsks senaste uppföljning av skogsbrukets produktivitet. 

Resultatet bryter mot de senaste årens trend; prestationen ökar och TU (maskinernas tekniska utnyttjandegrad) minskar. Prestationshöjningen kan förklaras av att den komplicerade uppstädning efter de senaste årens stormar till största delen är avklarad, skriver Skogforsk i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Medelstammens storlek är en viktig faktor för skogsmaskinernas prestation – större träd är billigare att avverka och skota än små träd. I södra Sveriges gallringar har medelstammen minskat, vilket kan ha påverkat skotningens effektivitet. I norra Sveriges gallringsbestånd är medelstammen ungefär densamma som tidigare, och i landets slutavverkningar har den ökat något vilket ger effektivare drivning. 

Skogforsk har följt skogsbrukets produktivitet varje år sedan 2008.

Läs mer hos Skogforsk

Publicerad:
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons
 • Skogens ordförande blir hedersdoktor

  Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Ett politiskt kamikazeuppdrag

  Räcker råvaran? Det frågar vi i SKOGENs majnummer. Ett enkelt svar är ”ja, varor räcker till dem som kan betala tillräckligt bra”. Ett bättre svar är: Nej, skogen räcker inte alls, inte om ”räcker” betyder att alla ska få så mycket de vill ha. Det är såklart det senare svaret som gör frågan så intressant.
 • Annons