Mer björk kräver mer kunskap

Bild för Teresia Borgman Written by Teresia Borgman On the
Efter björkens svåra år ökar intresset och efterfrågan. Det märker ­Vanhälls björksåg, men det är svårt att få tag på råvara. Det behövs mer kunskap – inte bara bland skogsägare, utan även bland virkesköpare och maskinförare.

Under ett par år har det varit tuffa tider för Vanhälls björksåg i Smedjebacken i Dalarna, men nu har det vänt. Efterfrågan ökar, fler har anställts och investeringar görs som ska öka produktionen ytterligare.

Annons
Annons

Varje år sågas ungefär 20 000 kubik björkråvara som köps upp i en radie på 20 mil kring sågverket. Främst sågar man för Hultafors tumstocksfabrik, Stolab, Jordan tandpetare och Ikea. 

Erik StålErik StålAtt man inriktade sig på björk var en ren tillfällighet. 
– Hultafors gjorde sin tumstock i oxel, men fick rå­varubekymmer. Det var svårt att få tag på oxel. Kring 1970-talet var de ute och åkte i trakterna och såg mycket fin björk. De svängde ner och knackade på för att fråga om vi kunde såga ett provlass och på den vägen är det, berättar Erik Stål, råvaruchef på Vanhälls björksåg.

Sågen har ett strategiskt läge i ett stråk som sträcker sig över Mellansverige, Norge, Finland och Ryssland där det finns mycket fin björk. Ändå är det svårt att få tag på råvara. Under en period från femtio- till åttio­talet betraktades björken som ett problem i skogs­bruket och besprutades bland annat med bekämpningsmedlet hormoslyr. 
– Vi har alltid haft problem att få tag i björkråvara från skogen i de mängder vi behöver.

Läs hela artikeln i SKOGEN 2/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer 

Publicerad:
Bild för Teresia Borgman
Teresia Borgman
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons