Mer björk kräver mer kunskap

Bild för Teresia Borgman Written by Teresia Borgman On the
Efter björkens svåra år ökar intresset och efterfrågan. Det märker ­Vanhälls björksåg, men det är svårt att få tag på råvara. Det behövs mer kunskap – inte bara bland skogsägare, utan även bland virkesköpare och maskinförare.

Under ett par år har det varit tuffa tider för Vanhälls björksåg i Smedjebacken i Dalarna, men nu har det vänt. Efterfrågan ökar, fler har anställts och investeringar görs som ska öka produktionen ytterligare.

Annons
Annons

Varje år sågas ungefär 20 000 kubik björkråvara som köps upp i en radie på 20 mil kring sågverket. Främst sågar man för Hultafors tumstocksfabrik, Stolab, Jordan tandpetare och Ikea. 

Erik StålErik StålAtt man inriktade sig på björk var en ren tillfällighet. 
– Hultafors gjorde sin tumstock i oxel, men fick rå­varubekymmer. Det var svårt att få tag på oxel. Kring 1970-talet var de ute och åkte i trakterna och såg mycket fin björk. De svängde ner och knackade på för att fråga om vi kunde såga ett provlass och på den vägen är det, berättar Erik Stål, råvaruchef på Vanhälls björksåg.

Sågen har ett strategiskt läge i ett stråk som sträcker sig över Mellansverige, Norge, Finland och Ryssland där det finns mycket fin björk. Ändå är det svårt att få tag på råvara. Under en period från femtio- till åttio­talet betraktades björken som ett problem i skogs­bruket och besprutades bland annat med bekämpningsmedlet hormoslyr. 
– Vi har alltid haft problem att få tag i björkråvara från skogen i de mängder vi behöver.

Läs hela artikeln i SKOGEN 2/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer 

Publicerad:
Bild för Teresia Borgman
Teresia Borgman
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Annons
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • Annons