Mer björk kräver mer kunskap

Bild för Teresia Borgman Written by Teresia Borgman On the
Efter björkens svåra år ökar intresset och efterfrågan. Det märker ­Vanhälls björksåg, men det är svårt att få tag på råvara. Det behövs mer kunskap – inte bara bland skogsägare, utan även bland virkesköpare och maskinförare.

Under ett par år har det varit tuffa tider för Vanhälls björksåg i Smedjebacken i Dalarna, men nu har det vänt. Efterfrågan ökar, fler har anställts och investeringar görs som ska öka produktionen ytterligare.

Annons
Annons

Varje år sågas ungefär 20 000 kubik björkråvara som köps upp i en radie på 20 mil kring sågverket. Främst sågar man för Hultafors tumstocksfabrik, Stolab, Jordan tandpetare och Ikea. 

Erik StålErik StålAtt man inriktade sig på björk var en ren tillfällighet. 
– Hultafors gjorde sin tumstock i oxel, men fick rå­varubekymmer. Det var svårt att få tag på oxel. Kring 1970-talet var de ute och åkte i trakterna och såg mycket fin björk. De svängde ner och knackade på för att fråga om vi kunde såga ett provlass och på den vägen är det, berättar Erik Stål, råvaruchef på Vanhälls björksåg.

Sågen har ett strategiskt läge i ett stråk som sträcker sig över Mellansverige, Norge, Finland och Ryssland där det finns mycket fin björk. Ändå är det svårt att få tag på råvara. Under en period från femtio- till åttio­talet betraktades björken som ett problem i skogs­bruket och besprutades bland annat med bekämpningsmedlet hormoslyr. 
– Vi har alltid haft problem att få tag i björkråvara från skogen i de mängder vi behöver.

Läs hela artikeln i SKOGEN 2/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer 

Publicerad:
Bild för Teresia Borgman
Teresia Borgman
 • Monteringshall Rottne

  Rottne siktar på dubbel kapacitet

  Kategorier: teknik, skogsmaskiner, Rottne
  MASKINER. Rottne Industri satsar på att om sex år kunna tillverka 300 skogsmaskiner per år i sin fabrik i orten Rottne norr om Växjö.
 • Annons
 • Ringbarkad ek

  Utdragen död mångas bröd

  RINGBARKA. Död ved är ju bra för mångfalden, men en del död ved är ännu bättre än annan. Ringbarkade träd som torkar långsamt står längre innan de faller och gynnar många arter.
 • Jacob Edlund

  Matriser ska bort

  VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.
 • Annons
 • Granbarkborreangripen skog

  Fyrdubblad premie och trixande

  Borre, brand och blåst ökar risken för skogs­skador – och vikten av bra försäkringsskydd. Möt skogs­ägarna som fick chockhöjd premie och bytte bolag, en annan som fick en faktura i stället för ersättning för stormskadorna samt ett försäkringsbolag som vill arbeta förebyggande.
 • Granvägg

  Goda granar och brunsås

  Kategorier: skogens mat, recept
  I temat Skogens mat kan du läsa om skoglig restaurangmat, maskinförarnas lunchlådor samt få en massa tips om goda granar och andra delikatesser.
 • Annons