Mer björk kräver mer kunskap

Bild för Teresia Borgman Written by Teresia Borgman On the
Efter björkens svåra år ökar intresset och efterfrågan. Det märker ­Vanhälls björksåg, men det är svårt att få tag på råvara. Det behövs mer kunskap – inte bara bland skogsägare, utan även bland virkesköpare och maskinförare.

Under ett par år har det varit tuffa tider för Vanhälls björksåg i Smedjebacken i Dalarna, men nu har det vänt. Efterfrågan ökar, fler har anställts och investeringar görs som ska öka produktionen ytterligare.

Annons
Annons

Varje år sågas ungefär 20 000 kubik björkråvara som köps upp i en radie på 20 mil kring sågverket. Främst sågar man för Hultafors tumstocksfabrik, Stolab, Jordan tandpetare och Ikea. 

Erik StålErik StålAtt man inriktade sig på björk var en ren tillfällighet. 
– Hultafors gjorde sin tumstock i oxel, men fick rå­varubekymmer. Det var svårt att få tag på oxel. Kring 1970-talet var de ute och åkte i trakterna och såg mycket fin björk. De svängde ner och knackade på för att fråga om vi kunde såga ett provlass och på den vägen är det, berättar Erik Stål, råvaruchef på Vanhälls björksåg.

Sågen har ett strategiskt läge i ett stråk som sträcker sig över Mellansverige, Norge, Finland och Ryssland där det finns mycket fin björk. Ändå är det svårt att få tag på råvara. Under en period från femtio- till åttio­talet betraktades björken som ett problem i skogs­bruket och besprutades bland annat med bekämpningsmedlet hormoslyr. 
– Vi har alltid haft problem att få tag i björkråvara från skogen i de mängder vi behöver.

Läs hela artikeln i SKOGEN 2/2019
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer 

Publicerad:
Bild för Teresia Borgman
Teresia Borgman
Frilansjournalist
 • Forskningssatsning på barrblandskog

  Klimatförändringarna gör att det behövs ett större inslag av tall i granskogen. Det anser Södra som finansierar en doktorandtjänst om barrblandskogar tillsammans med SLU.
 • Annons
 • Brandberedskap stärks med fler helikoptrar

  Kategorier: skogsbränder, brandflyg, MSB
  Sedan i onsdags är fyra flygplan och tio helikoptrar i beredskap för att släcka bränder i Norrland som drabbats särskilt hårt. Nu ökar brandrisken även på annat håll och fler helikoptrar sätts i beredskap.
 • Så ska självverksamma jobba säkrare

  Skogsägarnas forskningsfond ger 1,3 miljoner till ett projekt som ska utveckla metoder och säkerhet för självverksamma skogsägare.
 • Annons
 • "Vi känner försmak av en grön supercykel"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Carl Olén
  Dryga tusenlappen per kubiken grantimmer kan bli det nya normala. Det finns tecken på det, skriver Carl Olén, Skogsfond Baltikum, i sin krönika.
 • Trävaror ger Södra ett jättelyft

  Södra visar ett urstarkt första halvår. Resultatet steg med en bra bit över 300 procent jämfört med samma period i fjol.
 • Annons