”Men ämnet för debatten var ju något helt annat...”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
SKOGENdebatt. Vi kan säkert ta en debatt om hållbar utveckling också. Men denna gång handlade den om något annat, nämligen vikten av att inte sprida felaktiga fakta i media, skriver Jonas Jacobsson till Peter Lindgren i en slutreplik som därmed sätter punkt för den här diskussionen.

Det är nu läge för inblandade forskningsinstitutioner, myndigheter och där verksamma personer att ta ett steg tillbaka och tänka efter vad det är för normer och strukturer, som gör att man hamnar så snett som man gjort i detta och andra fall.

Annons
Annons

 

När nu Peter Lindgren visat sig vara resistent mot både humor, Runebergs poesi och skapelsekraften, så får jag försöka tala allvar.

Jag har i denna debatt inte med ett ord berört frågan om hur man skall nyttja skogen för hållbar utveckling eller vilka skötselmetoder som då kan vara lämpliga. Vi kan säkert ta en sådan debatt också, men här har det gällt vikten av att inte sprida alternativa och felaktiga fakta i media och betydelsen av att beakta både plus- och minusposter när man bedömer hur mängden biologiskt värdefulla skogar utvecklas över tid. Det är faktiskt obegripligt att inte Peter Lindgren ser det.  

Ja, det handlar om värderingar, och jag har kritiserat forskare och myndighetspersoner, som mot bättre vetande sprider orimliga, felaktiga och ensidiga uppgifter om skogsbruket i Sverige. Det går inte att försvara.

JONAS JACOBSSON, skoglig doktor

Illustration: Martin Jacobsson

 

Läs också

Peter Lindgren 15 maj: Vad är det han säger – återskapande?

Jonas Jacobsson 12 maj: Rena felaktigheter borde oroa

Peter Lindgren 11 maj: Är 16 000 hektar avverkade biologiskt värdefulla  skogar per år okej?

Jonas Jacobsson 29 april: Till attack mot skogsnäringen – men nån hade visst räknat fel

 

 

 

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons