Mellansvenska skogsägare brandkompenseras

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto:Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Mellanskog förmedlar nu ut ytterligare kompensation till de medlemmar som drabbades av den stora skogsbranden i Västmanland för två år sedan. Tre kronor per kubikmeter virke utbetalas.

Mellanskog förmedlar nu totalt 400 000 kronor till skogsägarna.

Annons
Annons

– För oss är det viktigt att skogsägarnas konsekvenser av branden blir så lindriga som möjligt, därför har den här kompensationen varit principiellt viktig, säger Niklas Fogdestam virkesområdeschef i Västmanland, i ett pressmeddelande från Mellanskog.

Så snart branden var släckt startade arbetet med att få ut det brandskadade virket. För att snabbt få entreprenörer på plats valde Mellanskog att höja ersättningen till entreprenörerna med syfte att kompensera för de ökade kostnaderna i samband med körning i brandområdet. Detta var en kostnad som i slutändan belastade Mellanskogs branddrabbade medlemmar.

Nästan ett år efter branden, i juli 2015, beslutade regeringen att betala ut ett särskilt stöd till entreprenörer i brandområdet med sex kronor per kubikmeter virke. Då entreprenörerna redan kompenserats för sina merkostnader slöt Mellanskog ett avtal med 12 av 16 entreprenörer om att en del av summan skulle återföras till de branddrabbade medlemmarna. Av de sex kronor per kubikmeter som betalades ut från staten går därför tre kronor per kubikmeter nu tillbaks till skogsägare som är medlemmar i Mellanskog, de tolv entreprenörerna behåller två kronor per kubikmeter virke. Inga pengar stannar hos Mellanskog utan allt går tillbaks till dem som drabbades av branden.

– Vi uppskattar verkligen att entreprenörerna medverkar till detta initiativ. Det bygger på ett ömsesidigt förtroende och en gemensam vilja att skapa bra villkor för Mellanskogs medlemmar, avslutar Niklas Fogdestam.

Publicerad:
 • Testa dina trädkunskaper

  Alla känner väl till gran och tall – men vad vet du egentligen om dem och alla våra andra svenska träd?
 • Annons
 • Så syns coronaeffekten i skogssektorn

  Coronakrisen har slagit väldigt olika mot olika delar av skogsindustrin. Men på det hela har man klarat den väl, konstaterar Virkesbörsen i sin analys av andra kvartalet i år.
 • Skogsmaskindagarna ställs in

  Skogsmaskindagarna i Karlskoga 2020 ställs in på grund av restriktioner med anledning av coronaviruset. Mässan återkommer den 20-21 maj 2022.
 • Annons
 • De testar fjärrstyrda skotare

  Nu testar Sveaskog att fjärrstyra skotare. Fjärrstyrning skulle innebära en förbättrad arbetsmiljö för många maskinförare. ​
 • Vida nöjda med halvåret

  Kategorier: Vida, halvårsrapport
  Vida-koncernens halvårsresultat sjönk med närmare 40 procent jämfört med i fjol. Ett bra rörelseresultat efter förutsättningarna, anser ledningen.
 • Annons