Mellansvenska skogsägare brandkompenseras

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto:Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Mellanskog förmedlar nu ut ytterligare kompensation till de medlemmar som drabbades av den stora skogsbranden i Västmanland för två år sedan. Tre kronor per kubikmeter virke utbetalas.

Mellanskog förmedlar nu totalt 400 000 kronor till skogsägarna.

Annons
Annons

– För oss är det viktigt att skogsägarnas konsekvenser av branden blir så lindriga som möjligt, därför har den här kompensationen varit principiellt viktig, säger Niklas Fogdestam virkesområdeschef i Västmanland, i ett pressmeddelande från Mellanskog.

Så snart branden var släckt startade arbetet med att få ut det brandskadade virket. För att snabbt få entreprenörer på plats valde Mellanskog att höja ersättningen till entreprenörerna med syfte att kompensera för de ökade kostnaderna i samband med körning i brandområdet. Detta var en kostnad som i slutändan belastade Mellanskogs branddrabbade medlemmar.

Nästan ett år efter branden, i juli 2015, beslutade regeringen att betala ut ett särskilt stöd till entreprenörer i brandområdet med sex kronor per kubikmeter virke. Då entreprenörerna redan kompenserats för sina merkostnader slöt Mellanskog ett avtal med 12 av 16 entreprenörer om att en del av summan skulle återföras till de branddrabbade medlemmarna. Av de sex kronor per kubikmeter som betalades ut från staten går därför tre kronor per kubikmeter nu tillbaks till skogsägare som är medlemmar i Mellanskog, de tolv entreprenörerna behåller två kronor per kubikmeter virke. Inga pengar stannar hos Mellanskog utan allt går tillbaks till dem som drabbades av branden.

– Vi uppskattar verkligen att entreprenörerna medverkar till detta initiativ. Det bygger på ett ömsesidigt förtroende och en gemensam vilja att skapa bra villkor för Mellanskogs medlemmar, avslutar Niklas Fogdestam.

Publicerad:
 • Kombimaskinen Malwa 560c

  Medlemmar vill ha mer smått

  Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
 • Annons
 • ”Har FSC Sverige blivit en hemlig grupp?”

  SKOGENdebatt. FSC-certifieringens nya skepnad har större befogenheter och mindre insyn. En öppnare organisation skulle kännas mer trovärdig, anser Lars M Johansson, Mellanljusnans SBO.
 • Poppel kan ge väldigt virkestillskott

  Kategorier: Poppel, Skogsforskning
  Poppelodlingar skulle kunna ge Sverige ytterligare 30 miljoner kubikmeter virke om året, enligt preliminära forskningsresultat.
 • Annons
 • Nu kan skolor boka uteklassrum på Djurgården

  Skogen i Skolans nya uteklassrum på Djurgården i Stockholm kan nu bokas av skolklasser.
 • Johnny hjälper vid jobbsök

  Kategorier: Skogenjobb, Skogssverige
  Johnny Nattsjö, annonsansvarig hos Föreningen Skogen, kan det mesta om att formulera budskap för varumärkesbyggande och rekrytering. Dessutom är han en mästerlig tecknare.
 • Annons