Mellansvenska skogsägare brandkompenseras

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto:Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
Mellanskog förmedlar nu ut ytterligare kompensation till de medlemmar som drabbades av den stora skogsbranden i Västmanland för två år sedan. Tre kronor per kubikmeter virke utbetalas.

Mellanskog förmedlar nu totalt 400 000 kronor till skogsägarna.

Annons
Annons

– För oss är det viktigt att skogsägarnas konsekvenser av branden blir så lindriga som möjligt, därför har den här kompensationen varit principiellt viktig, säger Niklas Fogdestam virkesområdeschef i Västmanland, i ett pressmeddelande från Mellanskog.

Så snart branden var släckt startade arbetet med att få ut det brandskadade virket. För att snabbt få entreprenörer på plats valde Mellanskog att höja ersättningen till entreprenörerna med syfte att kompensera för de ökade kostnaderna i samband med körning i brandområdet. Detta var en kostnad som i slutändan belastade Mellanskogs branddrabbade medlemmar.

Nästan ett år efter branden, i juli 2015, beslutade regeringen att betala ut ett särskilt stöd till entreprenörer i brandområdet med sex kronor per kubikmeter virke. Då entreprenörerna redan kompenserats för sina merkostnader slöt Mellanskog ett avtal med 12 av 16 entreprenörer om att en del av summan skulle återföras till de branddrabbade medlemmarna. Av de sex kronor per kubikmeter som betalades ut från staten går därför tre kronor per kubikmeter nu tillbaks till skogsägare som är medlemmar i Mellanskog, de tolv entreprenörerna behåller två kronor per kubikmeter virke. Inga pengar stannar hos Mellanskog utan allt går tillbaks till dem som drabbades av branden.

– Vi uppskattar verkligen att entreprenörerna medverkar till detta initiativ. Det bygger på ett ömsesidigt förtroende och en gemensam vilja att skapa bra villkor för Mellanskogs medlemmar, avslutar Niklas Fogdestam.

Publicerad:
 • Södra har utsett ny vd

  Kategorier: Södra, Lotta Lyrå
  Lotta Lyrå har utsetts till ny vd och koncernchef för Södra. Hon kommer närmast från Clas Ohlsson men har bakgrund hos Södra.
 • Annons
 • Hans-Olof Mattson i avverkningsmogen granskog

  Hans-Olof varierar och maximerar

  Hans-Olof Mattsson i Raskamåla i Bräkne-Hoby har två ledstjärnor för sin skog: Hög produktion och variation. Han testar douglas, kustgran och lärk och ska sätta poppel längre fram. Målet är att bygga upp ett högt virkesförråd med högt slutvärde.
 • Nu svärmar barkborren

  Nu har granbarkborrarna börjat svärma i större delen av Götaland och Svealand, visar svärmningsövervakning.
 • Annons
 • Med trä som röd tråd i yrkeslivet

  Det finns många vägar till skogs- och träbranschen. Skogssverige har träffat Malin Lundström som idag säljer ett giftfritt substitut till kopparimpregnerat trä.
 • Hon blir Skogsindustriernas nya vd

  Viveka Beckeman efterträder Carina Håkansson som vd för branschorganisationen Skogsindustrierna.
 • Annons