Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Fredrik Munter, Mellanskog. Foto LRF.
Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.

LRF beskriver sin jämställdhetsakademi som en ”tankesmedja  för ökad jämställdhet”. Den vänder sig till näringsliv för jord- och skog som sysselsätter 100 000 människor. Akademin har funnits i tio år.

Annons
Annons

För nya ledamoten Fredrik Munter har engagemanget  ökat de senaste åren. #metoo-rörelsen var något av en ögonöppnare.

”Vi var inne i en process för att lyfta kunskapen om jämställdhet hos en tidigare arbetsgivare. Jag blev förskräckt när jag förstod vidden av problemet och insåg att jag tidigare varit naivt omedveten. För mig handlar det i slutändan om vilket samhälle jag vill att mina barn ska växa upp i”, säger han i ett pressmeddelande från LRF.

Det gröna näringslivets jämställdhetsakademi, som den kallas, består av nio män och tio kvinnor. De jobbar bland annat med att motverka ojämställt styrande och ägande.

Utmaningarna blev tydliga i höstas då Nyks, nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen, uppmärksammade att skogsmaskintillverkaren Ponsse använde almanackor med lättklädda kvinnor i marknadsföringen. Och, visade det sig, det fanns fler branschföretag som använde liknande koncept. Kalendrarna stoppades men kvinnorna fick utstå kritik, ofta grovt förolämpande, för att de tog väckt debatten.

”Det som hände kring almanackorna var trist och omodernt”, kommenterar Fredrik Munter.

Ytterligare en ny ledamot har valts in i akademin. Det är Jörgen Martinsson, vd för Svensk Mink.

Fakta LRF:s jämställdhetsakademi: Vill genom idéutveckling, forskning och opinionsbildning ge ökad kunskap om kvinnors och mäns möjligheter att starta och driva företag inom de gröna näringarna. Palle Borgström, förbundsordförande i LRF, är ordförande. Stina Bergström, också från LRF, ansvarar för verksamheten. 

Publicerad:
 • Grangallrat

  Här gallras mot gnaget

  VILTSKADOR. I ett småländsk granbestånd pågår just nu ett experiment. Här gallras bara längs med varannan stickväg för att man ska kunna se om omfattningen av kronhjortens skador påverkas. 
 • Annons
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Annons
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • Annons