Mellanskog tar plats i jämställdhetsakademi

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Fredrik Munter, Mellanskog. Foto LRF.
Fredrik Munter, vd för Mellanskog, har valts in som ledamot i de gröna näringarnas jämställdhetsakademi.

LRF beskriver sin jämställdhetsakademi som en ”tankesmedja  för ökad jämställdhet”. Den vänder sig till näringsliv för jord- och skog som sysselsätter 100 000 människor. Akademin har funnits i tio år.

Annons
Annons

För nya ledamoten Fredrik Munter har engagemanget  ökat de senaste åren. #metoo-rörelsen var något av en ögonöppnare.

”Vi var inne i en process för att lyfta kunskapen om jämställdhet hos en tidigare arbetsgivare. Jag blev förskräckt när jag förstod vidden av problemet och insåg att jag tidigare varit naivt omedveten. För mig handlar det i slutändan om vilket samhälle jag vill att mina barn ska växa upp i”, säger han i ett pressmeddelande från LRF.

Det gröna näringslivets jämställdhetsakademi, som den kallas, består av nio män och tio kvinnor. De jobbar bland annat med att motverka ojämställt styrande och ägande.

Utmaningarna blev tydliga i höstas då Nyks, nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen, uppmärksammade att skogsmaskintillverkaren Ponsse använde almanackor med lättklädda kvinnor i marknadsföringen. Och, visade det sig, det fanns fler branschföretag som använde liknande koncept. Kalendrarna stoppades men kvinnorna fick utstå kritik, ofta grovt förolämpande, för att de tog väckt debatten.

”Det som hände kring almanackorna var trist och omodernt”, kommenterar Fredrik Munter.

Ytterligare en ny ledamot har valts in i akademin. Det är Jörgen Martinsson, vd för Svensk Mink.

Fakta LRF:s jämställdhetsakademi: Vill genom idéutveckling, forskning och opinionsbildning ge ökad kunskap om kvinnors och mäns möjligheter att starta och driva företag inom de gröna näringarna. Palle Borgström, förbundsordförande i LRF, är ordförande. Stina Bergström, också från LRF, ansvarar för verksamheten. 

Publicerad:
 • Virkesstudion #34 – Baltspecial #2

  I detta avsnitt gästas Virkesstudion av Carl Olén, vd på Skogsfond Baltikum.
 • Annons
 • Vilt i Skogspodden

  Nu finns avsnitt 68 av Skogspodden ute och där pratas en hel del viltbete och tall.
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons