Mellanskog gör rekordutdelning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.

Mellanskogs rörelseresultat för 2019 på knappt 42 miljoner kronor innebar en minskning med drygt åtta miljoner. Men resultatet efter finansnetto växte sig desto starkare mellan 2018 och 2019:  från 63 miljoner till 97 miljoner kronor. Omsättningen steg från 3,2 miljarder till  3,6 miljarder kronor.

Annons
Annons

Utdelningen till medlemmarna föreslås bli 56,4 miljoner kronor.

”Den starka resultatutvecklingen i kombination med en utdelning från intressentbolaget Setra Group gör att Mellanskogs styrelse kan föreslå den högsta värdeöverföringen någonsin till föreningens medlemmar”, skriver Mellanskog i en presskommentar.

2019 bjöd på utmaningar som stormen Alfrida, granbarkborreangrepp, en blöt höst och en svag konjunktur.   

”Trots dessa förutsättningar utvecklades Mellanskogs verksamhet enligt plan och nu har vi glädjen att kunna ge rekordutdelning till våra medlemmar”, säger vd Fredrik Munter.

Medlemskåren ökade med tusen nya skogsägare under året.

 

Publicerad:
 • ”Sverige beräknar naturskydd ovanligt strängt”

  Kategorier: skyddad skog, LRF
  Det är stora skillnader i uppgifterna om hur mycket natur som är skyddad i Sverige. Naturvårdsverket uppger drygt 14 procent. Men om vi räknade som de flesta andra EU-länder skulle siffran vara 58 procent, menar LRF.
 • Annons
 • Proffskocken bjuder på plättar med drottningsylt och granskott. Foto: Ulla Sundin Beck

  Nyttjar du skogens skafferi?

  Eller hamnar de växter du skördar bara i virkesvältan? Fick du nog av bär- och svampplockning som barn? Eller är skogen ett självklart skafferi som ger dig viltkött, tillbehör och extra smaksättning? Svara på månadens fråga!
 • Virkesförrådet ökar långsammare

  Virkesförrådet i den svenska skogen fortsätter att öka men i långsammare takt, visar Riksskogstaxeringens årliga statistik från SLU (Sveriges lantbruksuniversitet). 
 • Annons
 • Skogens ordförande blir hedersdoktor

  Föreningen Skogens ordförande Monika Stridsman har utsetts till hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet. Där lovordas hon för sina insatser inom forskningskommunikation.
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Ett politiskt kamikazeuppdrag

  Räcker råvaran? Det frågar vi i SKOGENs majnummer. Ett enkelt svar är ”ja, varor räcker till dem som kan betala tillräckligt bra”. Ett bättre svar är: Nej, skogen räcker inte alls, inte om ”räcker” betyder att alla ska få så mycket de vill ha. Det är såklart det senare svaret som gör frågan så intressant.
 • Annons