Mellanskog gör rekordutdelning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.

Mellanskogs rörelseresultat för 2019 på knappt 42 miljoner kronor innebar en minskning med drygt åtta miljoner. Men resultatet efter finansnetto växte sig desto starkare mellan 2018 och 2019:  från 63 miljoner till 97 miljoner kronor. Omsättningen steg från 3,2 miljarder till  3,6 miljarder kronor.

Annons
Annons

Utdelningen till medlemmarna föreslås bli 56,4 miljoner kronor.

”Den starka resultatutvecklingen i kombination med en utdelning från intressentbolaget Setra Group gör att Mellanskogs styrelse kan föreslå den högsta värdeöverföringen någonsin till föreningens medlemmar”, skriver Mellanskog i en presskommentar.

2019 bjöd på utmaningar som stormen Alfrida, granbarkborreangrepp, en blöt höst och en svag konjunktur.   

”Trots dessa förutsättningar utvecklades Mellanskogs verksamhet enligt plan och nu har vi glädjen att kunna ge rekordutdelning till våra medlemmar”, säger vd Fredrik Munter.

Medlemskåren ökade med tusen nya skogsägare under året.

 

Publicerad:
 • Domar om nyckelbiotoper överklagas

  Skogsstyrelsen överklagar de domar som anser att markägare ska kunna överklaga nyckelbiotopsregistreringar.
 • Annons
 • Bengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivare

  Vacker men inte så växtlig

  Kategorier: SKOGENs ledare, Björk
  Det finns 800 växter och djur som gillar ­björken. Ytterligare 800 älskar den! Och på senare årtionden har även vi människor fått upp ögonen igen för vår vita vän: Sedan 1950-talet har björken fördubblat sin volym i de svenska skogarna. I ungskogarna har den i dag samma virkesvolym som granen. Och sett till arealen breder den också ut sig.
 • Permitterade erbjuds gröna jobb

  Kategorier: LRF, gröna jobb, plantor
  Permitterade kan få jobb inom de gröna näringarna. 8 000 personer erbjuds arbete varav 3 000 inom skogsplantering, skriver LRF i ett förslag som lämnats till Tillväxtverket.
 • Annons
 • Virkesstudion #28 – Coronaspecial

  Kategorier: Virkesstudion #28
  I det nya avsnittet av Virkesstudion diskuteras hur den rådande coronakrisen påverkar skogsnäringen. 
 • ”Så når felaktigheter om avskogning söndagsbilagorna”

  SKOGENdebatt. Varje år publicerar WRI alarmerande siffror om avskogning som letar sig in i söndagsbilagorna i Sverige. Det är bara ett problem: Sifforna stämmer helt enkelt inte, skriver Reidar Persson, tankesmedjan Sifi.
 • Annons