Mellanskog föreslår sänkt utdelning

15 februari Ökad omsättning men ett lägre resultat sammanfattar Mellanskogs verksamhetsår 2023.
Styrelsen föreslår en lägre utdelning till medlemmarna, 104 miljoner kronor, jämfört med 151 miljoner kronor 2022.

Mellanskog föreslår sänkt utdelning
Foto: Mikael Svensson

Lägre vinst trots ökad omsättning förklarar Mellanskog delvis genom att höga massavedspriser har ökat efterfrågan på gallring. Positivt för medlemmarna förstås, men samtidigt är gallringen mer tidskrävande vilket bidrog till att leveransvolymer till industrin minskade med tio procent jämfört med 2022.

Det egna kapitalet i föreningen har stärkts och överstiger nu 1,3 miljarder kronor. Så vd Fredrik Munter är nöjd när han i ett pressmeddelande sammanfattar verksamhetsåret 2023:

– Våra medlemmar har aldrig tidigare fått mer betalt för sitt virke, vi ser en rekordhög omsättning av skogliga tjänster som bidrar till tillväxt i skogen och har dessutom lanserat nya tjänsteerbjudanden. Vi sammanfattar ett starkt resultat för en framgångsrik förening, säger Fredrik Munter.

Mellanskog följde med i prisuppgången på skogsråvara under fjolåret. 2023 genomfördes sammanlagt fyra höjningar av virkespriset till medlemmarna.

Medlemstillväxten i föreningen fortsätter och antalet medlemmar nådde i slutet av december 28 200.

– För oss i Mellanskog bekräftar året att samverkan ger styrka, säger styrelseordförande Karin Perers i pressmeddelandet.

Till föreningsstämman i maj föreslås en utdelning till medlemmarna om 104 miljoner kronor, varav 21 miljoner som ränta på insatskapitalet och 83 miljoner som efterlikvid på virkesleveranser under 2023. Motsvarande utdelning för verksamhetsåret 2022 landade sammanlagt på 151 miljoner kronor.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Paul är ny virkesansvarig på Skogssällskapet i västra Götaland
SkogsJobb