Mellanskog firade 110 år

10 maj 2016 Mellanskog firade 110 år som skogsägareförening i Uppsala slott med skaldjurspaté, vin, mingel och föredrag om såväl svunna tiders kamp mot bolagen som framtida segrar i det klimatanpassade samhället.

Mellanskog firade 110 år

Föreningen kunde knappast ha valt en lokal med kraftigare historiska vingslag.

– Där borta framför öppna spisen skrev Gustav II Adolf under krigsförklaringen mot Tyskland, konstaterade landshövdingen Peter Egardt.

Skogsägarrörelsens krig mot bolagskarteller var även ett av de teman som professorn i ekonomisk historia, Maths Isacson, hade grävt fram ur arkiven. Han visade hur många små föreningar bildats och försvunnit, ägnat sig än åt skogsvård, än åt virkespriser, och landat i dagens fyra stora föreningar. På 1940-talet sköttes uppåt 80 procent av den enskilt ägda skogen i kombination med jordbruk, poängterade han. Redan på 90-talet var det nere i 30 procent.

– Åtskillnaden gav tydligare gränser mellan jordbruk och skog – och det påverkade även flora och fauna, konstaterade han under ett firande som annars koncentrerade sig på privatskogsbrukets fördelar.

Kampen på virkesmarknaden har inte varit lätt.

– Från 1955 till år 2000 halverades virkets reala värde för skogsägaren. Som tur var tiodubblades produktiviteten i avverknignsarbetet på samma tid.

Mellanskogs ordförande Karin Perers menade att skogsägareföreningarna behövs ännu mer nu än tidigare. Maths Isacsons powerpointbilder talade samma språk. Skogsägarna och deras föreningar möter utmaningar i generationsskiften, i försäljning av skog och förmågan att tillgodose utbornas krav på andra ekosystemtjänster än virke, menade han.

– Till hoten framöver hör konflikter med kultur-, naturvårds- och fritidsintressen. Plus risken för klimatskador och den internationella konkurrensen.

Men det finns också möjligheter i omställningen till gröna bränslen, kemikalier och gröna byggmaterial.

Till gratulanterna hörde även Skogsstyrelsens nye generaldirektör som levererade en programförklaring som fick församlingen att mysa. (Utom någon gäst som muttrade högljutt när generaldirektören menade att det går bra för tjädern i Sverige.)

– Jag är väldigt, väldigt positiv till framtiden för skogen. För den är verkligen Sveriges gröna guld, sade Herman Sundqvist i ett produktionsvänligt anförande när han gratulerade 110-åringen.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb