Mellanskog ändrar sin prissättning

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
Mellanskog höjer priserna på timmer med mellan 20 och 50  kronor per kubikmeter toppmätt. Variationen beror på geografiskt läge. Samtidigt införs en differentiering i massavedspriser som gynnar medlemmar. Dessa får 20 kronor mer kubiken fast mått under bark för massaved än icke medlemmar.
”I mitten av förra året införde Mellanskog en medlemspremie på timmer och föreningen tar nu ytterligare kliv för att stärka mervärdet med medlemskapet”, säger Fredrik Munter, vd på Mellanskog, i ett pressmeddelande.
Samtidigt ändrar Mellanskog prissättningen på granmassaved. Orsaken uppges vara  förändringar i industristrukturen.
”Det innebär att granmassaved tas bort som sortiment i Härjedalen och Hälsingland. I Örebro, Dalarna och Gästrikland justeras priset på granmassaved ned till samma nivå som barrmassaved”.
Priset på bränsleved sänks med 30 kronor per kubik fast mått under bark i områden som angripits hårt av granbarkborre; Värmland, Örebro, Södermanland, Västmanland, Uppsala samt Stockholm. 
”Förändringen sker mot bakgrund av mycket högt utbud och höga lager i området”, uppger Mellanskog.
Skogsägarföreningen ändrade sina prislistor från och med årsskiftet.
 
Publicerad:
 • ”Bra skogsbilvägar ökar konkurrenskraften”

  SKOGENdebatt. Biometria har ett uppdrag av köpare och säljare av virke att inventera skogsbilvägnätet i Götaland. Syftet är att komma åt en del av de stigande kostnader som sänker konkurrenskraften för svensk skog, skriver vd Peter Eklund i en replik.
 • Annons
 • Mera känslor i skogskonflikten

  Konflikter om skogen handlar allt mer om politik och kultur och mindre om tekniska frågor, visar en undersökning från Linnéuniversitetet.
 • Sågverk på högvarv ger höjda timmerpriser

  Stor efterfrågan på sågade trävaror gör att Södra höjer priserna på sågråvara.
 • Annons
 • Styr granbarkborren ditt skogsliv?

  Måste du anpassa skötseln i din skog efter barkborren? Har skogens ekonomi förändrats i grunden? Eller har de senaste åren varit undantag? Svara på månadens fråga!
 • ”Biometria – skogsbrukets nya myndighet?”

  SKOGENdebatt. Biometria genomför en kartläggning av skogsbilvägarnas standard i Götaland. Detta görs utan dialog med skogsägaren som i efterhand kan få veta att vägen behöver ombesiktigas. Det tycks som om vi håller på att få en ny myndighet i skogsbruket, skriver Karin Brunsberg.
 • Annons