Medvind gör nya jobbet extra kul

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Caroline Rothpfeffer
Caroline Rothpfeffer
OPTIMISM. Skogsbruket har medvind och det märks på Caroline Rothpfeffers nya arbetsplats Skogforsk.

Sedan den 1 februari är hon kommunikations- och hållbarhetschef på Skogforsk. Hon sökte platsen efter att en bekant tipsat om ”ett kul jobb”. Och än så länge har Caroline inte sett några tecken på motsatsen.
– Det känns som om skogsbruket har fått en nytändning. Det märks både i samhällsdebatten och hos våra intressenter som skogsägarföreningar och bolag, säger hon.

Annons
Annons

I Carolines tidigare jobb på ­Billerud Korsnäs sysslade hon med liknande frågor, nämligen hållbarhet och kommunikation. Att hon dessutom är jägmästare med disputation inom skoglig marklära på SLU har gjort att tröskeln till det nya jobbet var låg.
– Jag är lite förvånad över hur fort det har gått att komma in i det här, säger hon.
Att Skogforsk väljer att kombinera kommunikation med hållbarhet är ingen slump.
– Forskningsresultat som förs ut och gör hållbarhetsnytta i skogssektorn kommer hela samhället till gagn. Kommunikation och hållbarhet hör ihop på det viset, säger hon.

En särskild utmaning är också att kom­municera på ett sätt som kan överbrygga de skytte­gravar varifrån skogsdebatten pågår i dagsläget. Därför vill Skogforsk göra sig mer hörda i debatten. 
– För att parterna ska kunna mötas gäller det att förse dem med forskningsbaserade fakta. Här kan vi vara en brygga.

För Caroline Rothpfeffer innebär det nya jobbet vinster i livskvalitet. Nu kan hon cykla till jobbet i stället för som tidigare pendla mellan Uppsala och Gävle. Det ger henne mer fritid med familjen som inkluderar två tonårsbarn .
Men framför allt är hon nöjd över att jobba i en bransch och på ett företag som har en känsla av vind i seglen och framtidstro.
– Det är roligt att samhällets intresse är så stort och jag ­känner mig glad och trygg över skogsnäringens engagemang i Skogforsks verksamhet, säger hon.

NY PÅ JOBBET / Caroline Rothpfeffer
Ålder: 47 år.
Bor: Uppsala.
Uppväxt: Stockholm.
Bakgrund: Disputerad jägmästare. Har bl a arbetat på Skogsindustrierna och som skogsskötselchef på Holmen. Var sju år på Billerud Korsnäs som skoglig miljöchef och hållbarhetschef.
Familj: Sambo och två barn.
Fritidsintresse: Vara utomhus, baka och laga mat, rida.
Okänd talang/bedrift: ”Oj, det måste bli någon gammal merit: Jag bakade bronstårtan till svenska fotbollslandslaget när de kom hem från VM 1994.”
Dröm: Att få bo vid havet.

SKOGEN 6-7/2019

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons