Vid Södra skogsägarnas stämma i juni behandlades två motioner som berörde gallringsmetoder och mindre, beståndsgående maskiner. Även om motionerna avslogs kan man skönja en gläntad dörr från Södras sida när det gäller denna typ av maskiner.
– Jag tycker vi jobbar vidare med frågan, vi bevakar den och vi kan tänka oss att gå vidare på vissa ställen med att testa det här också, sa Magnus Petersson som är chef för entreprenörs- och teknikutveckling inom Södra, på den i år digitala stämman.
Enligt honom är det dock en fråga om ”ett samspel mellan verksamhetsområdet och skogsägarna” och om efterfrågan.
– Finns det ett stort intresse, som det har gjort på en del håll, så kommer Södra att skaffa entreprenörer som kan tillgodose de här önskemålen, sa han.
Ulf Johansson från föreningsstyrelsen sa också att det inte främst är ett centralt beslut för stämman att fatta, utan att just efterfrågan och även lokala förutsättningar ska avgöra.
– Det finns ställen där det inte är lämpligt och det blir svårt att ta beslut att vi ska hålla fram sådana maskiner i alla verksamhetsområden, sa Ulf Johansson.
Samtidigt var han i grunden positiv och kanske en smula självkritisk.
– Självklart är det så att om efterfrågan finns ska vi tillhandahålla – det kan hända att vi inte har varit bra på det, sa han.
Möjligen är det så att bilden av hur stor efterfrågan på små maskiner faktiskt är skiljer sig en del beroende på vem man frågar. Medlemmen Håkan Wennerholm i Åtvidaberg som stod bakom en motion om bland annat ökad satsning på småskaliga gallringsmaskiner tror att den är stor och växande.
– Risken är ju också att Södra missar volymer på grund av att skogsägarna säljer till andra som kan tillhandahålla dessa maskiner, sa han.
Enligt maskintillverkaren Malwa har Södra i dag sex avverkningslag kontrakterade som använder företagets maskiner. Malwa tolkar Magnus Peterssons uttalande som optimistiska för egen del och hoppas att dessa ”Malwa-grupper” kan bli fler framöver.
Tidningen SKOGEN Skogsteknik 3/2020