Medlemmar vill ha mer smått

Bild för Anders Danielsson Written by Anders Danielsson On the
Kombimaskinen Malwa 560c
Malwas beståndsgående maskiner används av flera avverkningslag som jobbar för Södra. Här kombimaskinen 560c. Foto: Malwa
Södra gläntar på dörren för små maskiner sedan fler medlemmar har börjat efterfråga dem. Så kan man tolka uttalanden på skogs­ägarföreningens årsstämma.
Tidningen SKOGENDu läser nu ett smakprov ur SKOGEN Skogsteknik. Som SKOGEN-prenumerant ingår den som bilaga. Testa SKOGEN. Digitala utgåvor ingår»

Vid Södra skogsägarnas stämma i juni behandlades två motioner som berörde gallringsmetoder och mindre, beståndsgående maskiner. Även om motionerna avslogs kan man skönja en gläntad dörr från Södras sida när det gäller denna typ av maskiner. 
– Jag tycker vi jobbar vidare med ­frågan, vi bevakar den och vi kan tänka oss att gå vidare på vissa ställen med att testa det här också, sa Magnus Petersson som är chef för entreprenörs- och teknik­utveckling inom Södra, på den i år digi­tala stämman.

Enligt honom är det dock en fråga om ”ett samspel mellan verksamhetsområdet och skogsägarna” och om efterfrågan.
– Finns det ett stort intresse, som det har gjort på en del håll, så kommer Södra att skaffa entreprenörer som kan till­godose de här önskemålen, sa han.

Ulf Johansson från föreningsstyrelsen sa också att det inte främst är ett centralt beslut för stämman att fatta, utan att just efterfrågan och även lokala förutsättningar ska avgöra. 
– Det finns ställen där det inte är lämpligt och det blir svårt att ta beslut att vi ska hålla fram sådana maskiner i alla verksamhetsområden, sa Ulf Johansson.
Samtidigt var han i grunden positiv och kanske en smula självkritisk.
– Självklart är det så att om efterfrågan finns ska vi tillhandahålla – det kan hända att vi inte har varit bra på det, sa han.

Annons
Annons

Möjligen är det så att bilden av hur stor efterfrågan på små maskiner faktiskt är skiljer sig en del beroende på vem man frågar. Medlemmen Håkan Wennerholm i Åtvidaberg som stod bakom en motion om bland annat ökad satsning på småskaliga gallrings­maskiner tror att den är stor och växande.
– Risken är ju också att Södra missar volymer på grund av att skogsägarna ­säljer till andra som kan tillhandahålla dessa maskiner, sa han.

Enligt maskintillverkaren Malwa har Södra i dag sex avverkningslag kontrak­terade som använder företagets maskiner. Malwa tolkar Magnus Peterssons uttalande som optimistiska för egen del och hoppas att dessa ”Malwa-grupper” kan bli fler framöver.

Tidningen SKOGEN Skogsteknik 3/2020

 

Publicerad:
Bild för Anders Danielsson
Anders Danielsson
Redaktionssekreterare
 • Keslas skördaraggregat

  Traktor blir skördare

  SMÅSKALIGT. Finska Kesla presenterar ett nytt skördaraggregat för montering på till exempel traktorer och grävmaskiner på upp till fem ton, skriver företaget i ett pressmeddelande.
 • Annons
 • Ecolog 584F

  Eco Log lanserar ännu en skotare

  BREDDAR. Efter sammanslagningen med Gremo fick Eco Log ett större utbud av framför allt mindre skotare, men nu kompletterar man ändå med en ny modell, 584F.
 • Komatsu modell 835TX

  TX ska skota smidigare

  STRATEGI. Komatsu gör en översyn av sitt skotarutbud. En helt ny modell, två uppdaterade och ett nytt gallringskoncept hör till nyheterna.
 • Annons
 • Planerad avverkning på renbetesmark pausas

  Sveaskogs avverkningsplaner i Luokta-Mávas sameby har mött starka protester. Nu pausar bolaget skogsbruksåtgärderna.
 • 200 ton massaved föll överbord

  Kategorier: virkestransport, massaved
  I Stubbsandsviken utanför Örnsköldsvik flöt plötsligt en stor mängd stockar omkring tidigare i veckan.
 • Annons