”Media blundar för skogsbrandens orsaker”

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Foto: Pixabay
DEBATT Det är skrämmande att medierna inte kopplar ihop den gigantiska skogsbranden i Kanada med de pågående klimatförändringarna, anser Göran Greider i ETC.

Frågan är om det inte liknar en regelrätt förträngning, psykologisk och politisk på en och samma gång, undrar han.

Annons
Annons

- I skrivande stund är den brand som rasar i Alberta mer än tio gånger större än den skogsbrand som 2014 hemsökte Västmanland. Den är större än London. Den är när jag skriver detta så väldig att den skapat sitt eget vädersystem när den suger ner syre från atmosfären.

- Klimatförändringarna gör markerna extremt torra i den nordamerikanska taigan och i kombination med väderfenomenet El Nino har läget i år blivit extremt. Läget är likadant över hela den nordligaste delen av hemisfären. Även i Sverige har myndigheterna länge konstaterat att brandrisksäsongen numer är längre, skriver Göran Greider.

Läs mer 

 

 

Opinion
Publicerad:
 • Därför får de Föreningen Skogens priser

  Föreningen Skogens pristagare uppmärksammades på Forum för bioekonomi idag där de även fick motta gratulationer av Kung Carl XVI Gustaf. Här kan du läsa motiveringarna.
 • Annons
 • Trävaror lyfte Södras första kvartal

  Ökade priser på sågade trävaror gav Södras rörelseresultat för första kvartalet ett kraftigt uppsving.
 • Håll koll på lastbilens brandskydd

  Om en timmerbil drabbas av brand utan att ha rätt släckningsutrustning är det inte säkert att försäkringen gäller. Medvetenheten om detta, och brandskyddsnormer överhuvudtaget, varierar, enligt Dafo Vehicle som utvecklar släckningssystem.
 • Annons
 • "Hög tid ta itu med missuppfattningar om skog och klimat”

  SKOGENdebatt. Det finns  många missuppfattningar om skogen och klimatet. En fristående tankesmedja för skog skulle kunna nå ut med vad som behöver göras, skriver Reidar Persson
 • Virkesstudion #57 – Uppdatering med Magnus Thor

  Viktiga skogsägardatum samt kunskap från en stor skogsentreprenör sprids i det här avsnittet av Virkesstudion.
 • Annons