
Lugnt och harmoniskt, men inte den roligaste typen av körning. Så beskriver 24- årige Max Lindberg från Raftälven, sju mil norr om Östersund, vardagen som maskinentreprenör inom markberedning.
Men lite enformighet ibland får man stå ut med, resonerar Max, för markberedningen är en stabil källa till inkomster för hans företag.
– Ett säkert ben att stå på, det finns massor av jobb och är en bra grund för firman, säger han.
När han startade sitt företag var inte första tanken att jobba i skogen. Max började direkt efter skolan i liten skala på kvällar och helger som f-skattare vid sidan av det ordinarie anställningen. Med en grävmaskin och en hjullastare var tanken att sysselsätta sig med allmänna entreprenadarbeten som att gräva dräneringar och att planera för husgrunder.
Men ganska snart fick han kontakt med en person inom SCA och verksamheten tog en annan riktning och den enskilda firman blev ML Maskin AB.
– De behövde en fast entreprenör för markberedning i området och undrade om jag var intresserad, det var så det började.

I dag har bolaget vuxit till fyra anställda – inklusive Max – och skogen är den dominerande arbetsplatsen. Den senaste maskininvesteringen är en Volvo EC220E som går enbart på markberedning. Övriga fyra grävmaskiner och två hjullastare används även till andra jobb.

– Men omkring 80 procent av jobben har med skogen att göra på något sätt. Det kan vara att bygga skogsbilvägar och ploga snö till exempel, säger han.
Flera olika typer av uppdrag i skogen innebär också en omväxling. Det är inte samma person som tuggar sig fram ute på hygget dag efter dag, vecka efter vecka.
Uppdragen kommer framför allt från SCA och Norra Skog, sedan tillkommer ett antal mindre körningar när och om det passar med planeringen.
Redan på våren får firman en beställning på uppdrag som visar den grundläggande strukturen på de trakter som ska köras. Men grundplaneringen är inte huggen i sten. Det blir hela tiden ändringar och kompletteringar så killarna – alla anställda i dag är män – måste vara kvickfotade och beredda på snabba förflyttningar.
Säsongen för markberedning i Östersundsregionen börjar i maj och håller på så länge det går innan snön sätter stopp. Egentligen är det inte själva snödjupet som är begränsningen, utan bristen på plogade vägar.
– Det går att köra grävaren i djup snö, problemet är att maskintrailern inte kommer fram om det inte är plogat. Därför brukar vi spara trakter som ligger utefter större plogade vägar som vi kan ta även om det är mycket snö. Vintertid finns det även isvägar ut till myrholmar som vi kan ta direkt efter avverkning, säger Max.

Arbetet i maskin är hur som helst det samma oavsett väglag och före. Maskinisten följer ett traktdirektiv där det framgår vilka ytor som ska köras och vilka som ska vara i fred, samt ett önskat antal fläckar per hektar. För att säkerhetsställa att antalet blir rätt jobbar man återkommande med provytor på varje objekt.
– På SCA:s trakter har vi en app där det är lätt att göra provytor och kolla så att målbilden stämmer. Men kommer du till en riktigt stenig och jäklig trakt så är det inte säkert att det går att nå det målet. Det kan variera mellan 1 800 och 2 400 fläckar per hektar, men snittet ligger kring dryga tvåtusen, säger Max Lindberg.
Redskapet ute på grävmaskinens sticka är en ganska smal tandskopa. Tänderna är viktiga för att få grepp i en motvillig terräng med stenblock och stora stubbar. Metoden är en variant av högläggning och fläckmarkberedning, där terräng och markfukt avgör hur planteringspunkten utformas.
– På fina, hårda marker tar man bara ett tag med spetsen på skopan och ser till att det samtidigt kommer lite mineraljord överst. Men är det blött måste man gräva en liten hög för att plantan inte ska drunkna, förklarar Max.
Hur blir man en duktig och effektiv markberedare i grävmaskin? Max svar är kort och enkelt:
– Timmar i maskinen ute i skogen, det finns inget annat, säger han och ler.