Hjortdjuren är sparsmakade och, som tidningen SKOGEN tidigare skrivit om, strävar de efter balans i våmmen.
Det betyder att stödutfodring med energirika rotfrukter och ensilage kan göra att djuren i större utsträckning söker sig till barrskogarna för att kompensera med fiberrik föda.
Annika Felton, forskare vid lantbruksuniversitetet i Alnarp, har kommit långt i kartläggningen av hjortdjurens matvanor. Analyser från 300 älgar visar ett samband mellan variationsrik kost och hög vikt.
”Djuren med lägst vikt hade en diet bestående av ett 20-tal växtarter, hög dominans av barrträd och ganska mycket stödfoder. De med högre vikter hade en diet av ett 30-tal arter med mycket löv och lite stödfoder”, skriver lantbruksuniversitetet i sitt nyhetsbrev.
En hög viltstam är inte enda förklaringen till skadorna på skogen, betonar Annika Felton. Hjortdjurens mat har blivit mindre utspridd i landskapet. En ökande andel mörka gallringsskogar gör att föda som ljung, blåbär och lingonris minskar. Mest mat finns med andra ord där vi inte vill att djuren ska vara, det vill säga i ungskogen på ett hygge.
Forskarnas tips för att skapa mer viltfoder:
- Håll gamla inägor och kulturlämningar öppna! Djuren tycker om att äta i skogens ”luckor”
- Ståndortsanpassa för tall och löv. Det leder till mer foder än i granplanteringar
- Brunnsröj och röj till täta förband, det gynnar både produktion och fodertillgång
- Lämna kvar redan betad tallplanta, älgen återvänder gärna till den
- Samla ihop till lättillgängliga högar av tall- och lövris åt viltet efter avverkning
- Röj inte bort rönn, asp, sälg och ek
- Tänk på att kantzoner, kraftledningsgator, viltåkrar och viltvatten uppskattas av klövviltet