Matsvamp gillar björk

Bild för ulla.sundin.beck@telia.com Written by ulla.sundin.bec... On the
Shiitake
Gallringsrester kan användas vid en ny metod att odla matsvamp, till exempel shiitake. Metoden kan också gynna produktionen av biobränsle.
FORSKNING Svampodling på svensk vedråvara kan bidra till att producera både mat och ­biobränsle. Förutom billigare svamp kan den sänka kostnaderna för produktion av biobränsle.

Det finns goda förutsättningar att odla svamp i Sverige, ändå importerar vi mängder av till exempel shiitake och kungsmussling. Enligt forskare vid SLU kan dock sådana svampar odlas billigare och snabbare med hjälp av gallringsrester från björk – en metod som i framtiden dessutom kan gynna framställningen av bioetanol.

Annons
Annons

Svampen livnär sig på att bryta ned vedens lignin, men lämnar samtidigt en större andel ­socker. Det gör det möjligt att framställa etanol av det som finns kvar efter svampskörden.
Docent Shaojun Xiong vid institutionen för skogens biomaterial och teknologi vid SLU i Umeå har gjort odlingsförsök på bland annat gallringsrester från björk. Resultaten bör tilltala bland annat svampodlare, till exempel när det gäller energi­förbrukning. Kommersiell svampodling sker ofta på steriliserade odlingssubstrat där man höjer temperaturen till 120 grader med övertryck. Shaojun Xiongs försök visar att det räcker med 80 grader. 

Dessutom kan odlingscykeln kortas från upp till 150 dagar till 90 dagar och samtidigt ge större skörd. 
– Odling av svamp och produktion av bioetanol som ­baseras på den metod som vi har tagit fram minskar kostnaderna. För svampproduktionen rör det sig om minst en tredjedel lägre kostnader. Dessutom kan svamparnas nedbrytning av odlingssubstratet ersätta termo-kemisk förbehandling som normalt används för att producera etanol från ved, säger Shaojun Xiong.

SKOGEN 3/2019

Publicerad:
Bild för ulla.sundin.beck@telia.com
Ulla Sundin Beck
Frilansjournalist
 • Märks jämställdhetsarbetet på din arbetsplats?

  Arbetsgivare är skyldiga att jobba förebyggande för att motverka diskriminering. Görs det på din skogliga arbetsplats? Är alla med på att man ska uppträda på ett inkluderande sätt? Eller finns det brister? Kanske är man inte riktigt med i gänget om man bryter mot normen? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Hundratals miljoner till fjällnära ärenden

  Under förra året betalade Skogsstyrelsen ersättning till 110 markägare som nekades avverkning i fjällnära skog.
 • Vi vill fylla på din verktygslåda!

  Kategorier: ledare, Johan Larsson
  Till alla som läser SKOGEN kan jag lova ett späckat år med fantastiska, spännande och nyttiga teman, skriver chefredaktör Johan Larsson i årets första ledare.
 • Annons
 • Här gick skogspriserna mot trenden

  Skogsfastigheter i norr fortsatte att locka köpare och hade en stark prisutveckling i fjol. I Mellansverige, däremot, sjönk priserna och gick således mot trenden i övriga landsdelar, enligt en rapport från Ludvig & Co.
 • Sveaskog höjer massavedspriser

  Nu höjer Sveaskog priserna på virke för andra gången i år.
 • Annons