Mats passion blir politik

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Mats Blomberg
Mats Blomberg har beskrivits som en klippa för det sydsvenska familjeskogs­bruket. I sitt arbete på Södra driver han frågor om skogs­ägarens frihet, ägande­rätt, vilt­förvaltning, säker skog, naturhänsyn, ­skogens vatten, sociala värden och mycket annat. Foto: Lennart Henrikson
SILVERKVIST. Föreningen Skogen prisar Mats Blomberg, en om­tyckt Södramedarbetare med titeln näringspolitisk samord­nare som brinner för politik och skog. Och älskar hårdrock.

Svaren på frågan vad som är roligast och viktigast i Mats Blombergs jobb flyter liksom ihop. Han drivs av en passion för skogsägande och skogspolitik.
– Det är viktigt att skogsägarna verkligen ses som en resurs. Det är deras engagemang som för miljövården framåt, säger han.

Annons
Annons

En grundsten i framgången för det privata skogsbruket är frihet och förtroende, anser han. Och när det senare har brustit, till exempel i äganderättsärenden, har han gärna bistått skogs­ägaren.
– Jag har nog jobbat med hundratals intrångsärenden. Ofta vill man bilda naturreservat hos en skogsägare som inte vill och ibland är myndigheterna okänsliga. Ofta går det ändå att hitta praktiska lösningar som skogsägaren känner sig nöjd med.

SilverkvistenSilverkvistenMats Blomberg verkar tycka att det mesta faktiskt löser sig, men en sak skrämmer honom.
– Det finns krafter som tror på strängare regler för skogsägarna och att miljöorganisationer ska få rätt att överklaga beslut om avverkningar etcetera i skogsbruket. Det vore horribelt och kontraproduktivt att rasera den skogspolitik som vi jobbat med i snart 25 år. 
Han tycker att man ska bygga förtroende, informera och ut­bilda i stället för att ­vifta med lagboken. 
– Det är den modell som byggt upp det svenska skogsbruket och det är så vi måste fortsätta. Med rigida regelverk förlorar skogsägarna tillit till modellen med frihet under ansvar, drivkraften för enga­gemang och arbetsglädje, säger han.

Mats har jobbat i 18 år hos Södra. 
I elva år var han ombudsman på LRF och före dess förvaltare av kommunal skog i Enköping. I ungdomen gick han på Skogsmästarskolan. 
– Som en röd tråd genom mitt yrkesliv finns näringspolitiken och att värna om skogens människor, säger han.
Mats tycker om att vara i ­skogen med familjen även på fri­tiden, men han gör annat också.
– Jag är ordförande för en ­fotbollsklubb hemma i Kalmar. Och så älskar jag musik – blues och hårdrock. Jag går alltid på festivalen Sweden Rock.

MATS BLOMBERG
Bor: Kalmar
Familj: Hustrun Louise, tre barn och ett bonusbarn med respektive samt ett barnbarn.
Född: I Njutångers socken, söder om Hudiksvall. Uppväxt i Hälsingland och Bergslagen.
Första skogsminne: ”Med pappa Björn, kronojägare, när jag åt upp hans matsäck”. 
Vem förtjänar en Silverkvist: ­”Mathilda Clausén Wingårdh, säkerhetsinstruktör som driver projektet Säker skog hos Södra”.

SKOGEN 9/2017

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • ”Slopa biotopregistrering vid avverkningsanmälan”

  Skogsstyrelsen vill sluta registrera nyckelbiotoper i samband med avverkningsanmälningar. Det framgår av ett förslag som idag går ut på remiss.
 • Annons
 • Virkesupplägg, björk

  Ny fond investerar i Baltikum

  FINANS. Det är ont om skogs­fonder, konstaterade SKOGEN i ett temanummer om investeringar förra året. Men tidigare i somras börsnoterades svenskförvaltade Skogsfond Baltikum. 
 • ”Rangliga plantor blir fin skog med tiden”

  Kategorier: debatt, Peter Engblom
  SKOGENdebatt. Vi håller med skogsägarna om att levererade plantor inte var i fullgott skick,  men vi bedömer att de kommer att ge fin skog med tiden. Det skriver Peter Engblom från SCA Skog Norrplant i en replik.
 • Annons
 • Tv-spelskontroll styr skotare på distans

  Skogforsk utvecklar just nu en skotare som kan köras med fjärrstyrning. Som ett första steg styrs den på distans med en tv-spelskontroll.
 • Artificiell intelligens tar upp kampen mot barkborren

  Med hjälp av artificiell intelligens ska kartor tas fram som visar var risken för angrepp av granbarkborre är som störst. Kartorna kommer att finnas på Skogsstyrelsens webbplats i början av nästa år.
 • Annons