Mats passion blir politik

Bild för Karin Lepikko Written by Karin Lepikko On the
Mats Blomberg
Mats Blomberg har beskrivits som en klippa för det sydsvenska familjeskogs­bruket. I sitt arbete på Södra driver han frågor om skogs­ägarens frihet, ägande­rätt, vilt­förvaltning, säker skog, naturhänsyn, ­skogens vatten, sociala värden och mycket annat. Foto: Lennart Henrikson
SILVERKVIST. Föreningen Skogen prisar Mats Blomberg, en om­tyckt Södramedarbetare med titeln näringspolitisk samord­nare som brinner för politik och skog. Och älskar hårdrock.

Svaren på frågan vad som är roligast och viktigast i Mats Blombergs jobb flyter liksom ihop. Han drivs av en passion för skogsägande och skogspolitik.
– Det är viktigt att skogsägarna verkligen ses som en resurs. Det är deras engagemang som för miljövården framåt, säger han.

Annons
Annons

En grundsten i framgången för det privata skogsbruket är frihet och förtroende, anser han. Och när det senare har brustit, till exempel i äganderättsärenden, har han gärna bistått skogs­ägaren.
– Jag har nog jobbat med hundratals intrångsärenden. Ofta vill man bilda naturreservat hos en skogsägare som inte vill och ibland är myndigheterna okänsliga. Ofta går det ändå att hitta praktiska lösningar som skogsägaren känner sig nöjd med.

SilverkvistenSilverkvistenMats Blomberg verkar tycka att det mesta faktiskt löser sig, men en sak skrämmer honom.
– Det finns krafter som tror på strängare regler för skogsägarna och att miljöorganisationer ska få rätt att överklaga beslut om avverkningar etcetera i skogsbruket. Det vore horribelt och kontraproduktivt att rasera den skogspolitik som vi jobbat med i snart 25 år. 
Han tycker att man ska bygga förtroende, informera och ut­bilda i stället för att ­vifta med lagboken. 
– Det är den modell som byggt upp det svenska skogsbruket och det är så vi måste fortsätta. Med rigida regelverk förlorar skogsägarna tillit till modellen med frihet under ansvar, drivkraften för enga­gemang och arbetsglädje, säger han.

Mats har jobbat i 18 år hos Södra. 
I elva år var han ombudsman på LRF och före dess förvaltare av kommunal skog i Enköping. I ungdomen gick han på Skogsmästarskolan. 
– Som en röd tråd genom mitt yrkesliv finns näringspolitiken och att värna om skogens människor, säger han.
Mats tycker om att vara i ­skogen med familjen även på fri­tiden, men han gör annat också.
– Jag är ordförande för en ­fotbollsklubb hemma i Kalmar. Och så älskar jag musik – blues och hårdrock. Jag går alltid på festivalen Sweden Rock.

MATS BLOMBERG
Bor: Kalmar
Familj: Hustrun Louise, tre barn och ett bonusbarn med respektive samt ett barnbarn.
Född: I Njutångers socken, söder om Hudiksvall. Uppväxt i Hälsingland och Bergslagen.
Första skogsminne: ”Med pappa Björn, kronojägare, när jag åt upp hans matsäck”. 
Vem förtjänar en Silverkvist: ­”Mathilda Clausén Wingårdh, säkerhetsinstruktör som driver projektet Säker skog hos Södra”.

SKOGEN 9/2017

 

Publicerad:
Bild för Karin Lepikko
Karin Lepikko
Reporter
 • "Skogen borde få växa klart före slutavverkning"

  Kategorier: SKOGENdebatt, Simon Rudin.
  SKOGENdebatt. Vad ska hända med våra fastigheter i renbetesland när vi inte får slutavverka? Det undrar skogsägare Simon Rudin som anser att utebliven tillsyn av storskogsbruket fått förödande konsekvenser.
 • Annons
 • Europa eldar med trä

  En perfekt storm har ökat efterfrågan på träbaserade bränslen över hela Europa, rapporterar DN.
 • Är det dags för nya sortiment?

  Virkespriserna har gått upp i vinter, men det har också kostnaderna för till exempel avverkning. Men även priset på energived stiger. Kan höjda priser på skogsbränsle ändra spelplanen? Kan det bli mer lönsamt att satsa på bränsleved? Eller andra mindre vanliga sortiment? Svara på månadens fråga!
 • Annons
 • Självsådd contorta blir invasiv art 

  Kategorier: contorta
  När contortatallen introducerades i Sverige trodde man inte att den kunde självföryngras. Det var fel. Nu riskerar trädslaget att bli en invasiv art på myrar i norr. 
 • Nytt nummer av SKOGEN!

  Strax dimper SKOGEN 3/2023 ner i brevlådor landet runt, men redan nu finns det tillgängligt i digital form – för både prenumeranter och lösnummerläsare. Månadens tema är Utbildningsguide.
 • Annons