Matriser ska bort

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.

Under 2019 uppfyllde 91 pro­cent av alla sågtimmerpartier stockmätta i kubikmeter topp­mätt lagkraven. Men när han­delsmåttet vid stockmätningen var kubikmeter fub (fast under bark) klarade bara 81 procent kraven. Det visar en rapport från Biometria.

Annons
Annons

 Jacob Edlund Jacob EdlundAtt mäta exakt volym under bark (fub) kan vara svårt och många sågverk räknar därför ut volymen med hjälp av topp ­diameter, längd och en matris med omräkningstal. Men efter­som noggrannheten är så myc­ket sämre med den metoden ska den bort. Det har varit bud­skapet från Biometria och dess föregångare SDC i två års tid.

Det finns en annan metod, där stocken mäts i topp- och rotändan, och där resultatet blir mer exakt. När SKOGEN skrev om ämnet i höstas (num­mer 9/2019) hoppades Biome­tria att sågverken självmant skulle gå över till den nya, mer exakta metoden. Det är ingen stor omställning för dem. Ingen ny, dyr mätutrustning behöver köpas in.

Trots det kan sågverken fort ­farande använda matriser och kommer att kunna göra det i ytterligare två år.

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Nu släpps digitala skogslektioner

  Nu är det premiär för Skogen i Skolans digitala läromedel om skogens roll i en hållbar utveckling. Lektionerna riktar sig även till klasser som inte har en skog runt knuten.
 • Annons
 • Timbersports startar säsongen igen

  Kategorier: Stihl Timbersports
  Timbersports, där man tävlar i olika grenar av skogshuggning, har beslutat att återuppta aktiviteterna som stoppats av pandemin. Säsongen startar den 10 augusti.
 • Insamling ska skydda skog genom uppköp

  Miljöpartistiska riksdagsledamoten Rebecka Le Moine har startat en insamling för att köpa upp skog med syfte att skydda den från brukande. 
 • Annons
 • Bra vårförsäljning i bygghandeln

  Det blev ett lysande andra kvartal för byggmaterialhandeln som har sin viktigaste försäljningsperiod under vår och försommar.
 • Många ekorrar sjuka av parasit

  Kategorier: ekorre, Cryptosporidier
  Mer än var tredje ekorre kan vara smittad av parasiten Cryptosporidier, visar ny forskning. Smittan kan orsaka kraftiga diarréer även hos människor.
 • Annons