Matriser ska bort

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.

Under 2019 uppfyllde 91 pro­cent av alla sågtimmerpartier stockmätta i kubikmeter topp­mätt lagkraven. Men när han­delsmåttet vid stockmätningen var kubikmeter fub (fast under bark) klarade bara 81 procent kraven. Det visar en rapport från Biometria.

Annons
Annons

 Jacob Edlund Jacob EdlundAtt mäta exakt volym under bark (fub) kan vara svårt och många sågverk räknar därför ut volymen med hjälp av topp ­diameter, längd och en matris med omräkningstal. Men efter­som noggrannheten är så myc­ket sämre med den metoden ska den bort. Det har varit bud­skapet från Biometria och dess föregångare SDC i två års tid.

Det finns en annan metod, där stocken mäts i topp- och rotändan, och där resultatet blir mer exakt. När SKOGEN skrev om ämnet i höstas (num­mer 9/2019) hoppades Biome­tria att sågverken självmant skulle gå över till den nya, mer exakta metoden. Det är ingen stor omställning för dem. Ingen ny, dyr mätutrustning behöver köpas in.

Trots det kan sågverken fort ­farande använda matriser och kommer att kunna göra det i ytterligare två år.

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Skotarkranar får ny vipparm

  Kategorier: Skotare, vipparm, John Deere
  John Deere förser flera av sina skotarkranar med en omgjord och förbättrad vipparm som tillval.
 • Annons
 • Mellanskog ändrar sin prissättning

  Mellanskog höjer priserna på timmer och gör samtidigt skillnad på medlemmar och icke medlemmar vid prissättning av massaved.
 • Se över din skog efter ovädret

  Skogsägare i norra Sverige uppmanas se över sin skog efter snöovädret. Men var noga med säkerheten, råder Skogsstyrelsen.
 • Annons
 • Här är gänget bakom Barkborrekollen

  Skogssverige har träffat gänget bakom Barkborrekollen, en tjänst som hjälper skogsägare att hålla koll på sin fastighet på distans.
 • Stora förluster av tropisk skog

  Kategorier: avskogning, regnskog, WWF
  En ny studie från WWF visar att en skogsyta nästan lika stor som Sverige förlorades i Asien, Syd- och Mellanamerika och Afrika mellan 2004 och 2017.  
 • Annons