Matriser ska bort

Bild för birgittasennerdal Written by birgittasennerdal On the
VIRKESMÄTNING. Metoden för uträkning av virkesvolymer via matris är inte tillräckligt bra. Nu ska matriserna bort, men det tar två år innan Biometrias nya regler blir ett krav på virkes­köparna.

Under 2019 uppfyllde 91 pro­cent av alla sågtimmerpartier stockmätta i kubikmeter topp­mätt lagkraven. Men när han­delsmåttet vid stockmätningen var kubikmeter fub (fast under bark) klarade bara 81 procent kraven. Det visar en rapport från Biometria.

Annons
Annons

 Jacob Edlund Jacob EdlundAtt mäta exakt volym under bark (fub) kan vara svårt och många sågverk räknar därför ut volymen med hjälp av topp ­diameter, längd och en matris med omräkningstal. Men efter­som noggrannheten är så myc­ket sämre med den metoden ska den bort. Det har varit bud­skapet från Biometria och dess föregångare SDC i två års tid.

Det finns en annan metod, där stocken mäts i topp- och rotändan, och där resultatet blir mer exakt. När SKOGEN skrev om ämnet i höstas (num­mer 9/2019) hoppades Biome­tria att sågverken självmant skulle gå över till den nya, mer exakta metoden. Det är ingen stor omställning för dem. Ingen ny, dyr mätutrustning behöver köpas in.

Trots det kan sågverken fort ­farande använda matriser och kommer att kunna göra det i ytterligare två år.

Läs hela artikeln i SKOGEN 6-7/2020.
SKOGEN-numret finns att läsa digitalt - som prenumerant eller lösnummer

 

Publicerad:
Bild för birgittasennerdal
Birgitta Sennerdal
 • Så bekämpas barkborre i reservat

  I en ny rapport sammanfattar landets länsstyrelser vilka åtgärder de gjort för att bekämpa granbarkborren i naturreservat.
 • Annons
 • Jämställdhetsansvar halkar runt på SLU

  Kategorier: jämställdhetsarbete, SLU
  En ny studie från SLU visar att ansvaret för jämställdhetsarbete halkar runt i organisationen. Här finns en utbredd förväntan på att andra ska ta ansvar.
 • Reservatsbildning – här är råden

  Frågor om naturreservat tillhör de vanligaste hos Norra Skog. På sin webb listar föreningen vad markägaren bör tänka på.
 • Annons
 • Tips vid oväntade intäkter

  Oväntade intäkter är inte alltid goda nyheter. SKOGEN har frågat en skatteexpert hur man kan hantera oplanerade förtida avverkningar.
 • Mer pengar till regionala skogsstrategier

  Landets 21 län får dela på ett extra anslag på 2,5 miljoner kronor för att arbeta med regionala skogsstrategier.
 • Annons