”Mätbara, mindre miljömål behövs”

2 september 2016 Mätbara delmål på vägen mot de stora miljömålen. Det är något som både Herman Sundqvist, generaldirektör för Skogsstyrelsen, och Björn Risinger, generaldirektör för Naturvårdsverket, vill ha.

”Mätbara, mindre miljömål behövs”

Du läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN  för endast 99 krDu läser nu en artikel på Skogen.se. Vill du läsa fler kvalitativa artiklar om t.ex. virkesmarknad, skötsel och teknik? Testa 3 nummer av SKOGEN för endast 99 kr.
Klicka här

Överhuvudtaget var de två ganska nya generaldirektörerna överens om mycket, när de deltog i  Föreningen Skogens höstexkursion utanför Östersund i onsdags.

De 16 nationella miljömålen som ska nås före år 2020 får ofta kritik för att vara luddiga och svåra att nå. Såväl Herman Sundqvist som Björn Risinger inser det pedagogiska problemet med det och förespråkade därför mer lättnådda ”ett i taget” mål. Bägge var överens om att naturvården ska ”byggas in i skogsbruket.”.

Herman Sundqvist manade också skogsbrukare att se upp med ”informella avverkningsförbud”.

– Ett beslut om skyddad skog ska tas av myndighet och det ger er också möjlighet att överklaga. Det handlar om rättssäkerhet. Om någon säger åt er att ni inte får avverka utan att beslut tagits måste ni klaga, sa Herman Sundqvist.

Generaldirektörerna  tror på frihet under ansvar i skogsbruket  samtidigt som de vill se ökad samverkan mellan skogens olika intressenter. Björn Risinger, som fram till 2015 var generaldirektör för Havs- och vattenmyndigheten, tog upp exemplet med hur man genom täta samarbeten och långa samtal lyckades hitta miljömål som accepterades av vattenkraften.

De  var också rörande överens om att de ”inte har några synpunkter på nuvarande system för äganderätt av skog.”

Frågan är: Vad skiljer de åt? Tidningen SKOGEN ställde tre identiskt lika frågor till de två för att försöka hitta skillnader. Det gick väl så där…

Herman Sundqvist, Skogsstyrelsen:

Vilken skogsfråga tycker du personligen är viktigast?

–    Balansen mellan de jämställda produktions- och miljömålen. Allt vi gör i skogen kan göras bättre, oavsett om det handlar om ekonomi, naturvård, effektivitet, klimatarbete eller något annat. Jag vill se förbättringar på alla dessa områden.

Vilken skogsfråga upptar mest av din av din arbetstid?

– Samma som jag nyss nämnde.

Vad betyder skogen för dig i ditt privatliv?

– Väldigt mycket. Jag är själv skogsägare, mycket intresserad av skogsskötsel och röjer till exempel gärna själv. Samtidigt är det i skogen jag haft – och fortfarande har – mina finaste naturupplevelser

Björn Risinger, Naturvårdsverket:

Vilken skogsfråga tycker du personligen är viktigast?

– Brukande, hänsyn och skydd som kombineras i landskapet på ett effektivt sätt. Vi måste bevara den biologiska mångfalden och nå ett hållbart skogsbruk som kan bidra till ett fossilfritt samhälle.

Vilken skogsfråga upptar mest av din av din arbetstid?

– Det kan handla om allt från miljöeffekter av bioenergi, nationalparker och uppföljning av markförsurning till klimatfrågor, friluftsliv i tätortsnära skogar och viltskador. När frågorna når mig handlar det mest om överläggningar med myndigheter och organisationer, redovisningar av regeringsuppdrag och en och annan fråga som väckt politiskt eller medialt intresse. Några skogsfrågor som varit särskilt aktuella på senare tid är kommunala naturreservat och bostadsbyggande, artskyddsförordningen och revideringen av nationella strategin för långsiktigt skydd av skog.

Naturvårdsverket har ett särskilt ansvar för att se till att en grön infrastruktur med skyddade områden fungerar väl i relation till både kommunala översiktsplaner och skogsägarnas skogsbruksplaner.

Vad betyder skogen för dig i ditt privatliv?

– Skogen är framförallt en källa till avkoppling och naturupplevelser. Jag är också engagerad där jag bor som ställföreträdare för släktens jord- och skogsfastighet och är med och driver både Lona- och Lova-projekt i anslutning till vårt sommarställe.

Fotnot:

Lona=lokala naturvårdssatsningar. Lova=lokala vattenvårdsprojekt.

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb