Massarest blir insektsmat

28 januari 2021 Nu testas att använda rester från massaindustrin som näring åt insekter, som i sin tur blir mat, medan deras spillning blir ny näring för skogsplantor. 

Massarest blir insektsmat

Det är startupbolaget Tebrito i Orsa som prövar idén. De jobbar sedan några med odling av insekter som livsmedel, främst mjölmaskar, i industriell skala.Sedan en tid används bioslam från massaindustrin som näring åt mjölmaskarna. Tidigare användesr rester från spannmålsindustrin. Bytet visade sig fungera – och öppnade för en helt ny och unik värdekedja. 

– Vi kan hjälpa pappersindustrin att göra något bra, på flera olika sätt, av något som idag kostar dem pengar att bli av med. De blir mer cirkulära, får mindre utsläpp och blir mer miljövänliga. Och för oss innebär det att vi nästan kan få betalt för att föda våra larver, säger Nils Österström, vd för Tebrito, i ett pressmeddelande.

Nu återstår att utreda exakt vad produkterna av den nya processen kan användas till. Sannolikt passar de mjölmaskar som delvis fötts upp på bioslam bäst som fiskfoder snarare än som livsmedel för människor. Spillningen testas som gödning på skogsplantor, enligt Tebrito.

BRA MED PROTEIN OCH PLANTGÖDSEL

Arbetet görs i samarbete med bland andra SCA och Rise Processum.

– Vi försöker alltid hitta nya möjligheter där våra restströmmar kan skapa nytta och nya värden. Det är extra roligt när en sidoström som vi har kan matchas med en produkt med stort marknadsbehov, det vill säga protein för olika typer av foder. Dessutom innebär processen produktion av gödsel för plantor. Vi kommer tillsammans att jobba vidare för att testa denna möjlighet, säger Magnus Viström, innovationschef på SCA.

Tebritos testanläggning producerar hundra kilo insekter i veckan, en fullskalig odling skulle kunna odla fram hundratals ton mjölmaskar varje år.

En ny lagstiftning har öppnat  för att insekter ska få säljas som människoföda i Sverige.

 

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Axel och Anders börjar på Forum Fastighetsekonomi
SkogsJobb