Mässan visar upp vårt skogsunder

Bild för Bengt Ek Written by Bengt Ek On the
Står du bland alla kepsar på världens största skogsmässa utanför Jönköping? Se dig omkring – vilka är alla de här människorna?

Det undrar också 20 000 besökare från andra länder som kommer hit för att titta på oss. Nyfikna skogsmänniskor från Hollands småskogar och Kanadas vidder.
Jag hade för egen del inte funderat så mycket på det svenska skogsfolket innan jag stod med vännen Anders vid en landsväg en gång. Han sa med värme:
– Tänk, där kör 60-tons lastbilar med massaved, en efter en. Långa sträckor med en last som är värd inte mer än kanske 13 000 kronor. Tänk att det går ihop! Det är en fantastisk prestation.

Annons
Annons

Jo, faktiskt. Någon klänger fröna ur en kotte, en annan sår fröet i ett växthus. En tredje ska markbereda ett ­hygge och en fjärde sätta plantan. 
Den tålmodige skogsbrukaren använder sin mark för trädet och väntar 30 år på att få tillbaka det i gallring. Eller kanske 80 år till slutavverkning. Med normal ­kalkylränta har kostnaden då stigit till det tiodubbla.

Fast det där med att skogsbrukaren väntar 80 år stämmer inte riktigt. Skogsbrukaren hinner oftast dö och någon annan tar över – och väntar vidare. Röjer, tittar till, ­sköter alla papper och tar hand om vindfällen.
Tills fröet har blivit ett träd. Vid avverkningen kommer någon och planerar, någon annan fäller, en tredje kör ut virket. En del av skogen blir naturhänsyn eller landskapsvård. Det som blir kvar fyller den här bilen med massaved där hela lasten är värd 13 000 kronor. 

Och det går ihop! Hade man berättat det för någon utan inblick hade hon eller han nog svarat att det vore lättare att försöka vrida pengarna ur den där ursprungliga ­kotten, som vatten ur en trasa.
(Vilket visar att virket är underprissatt, suckar någon, men det är inte den diskussionen jag vill peka på den här gången.)

Bengt EkBengt Ek, chefredaktör och ansvarig utgivareOch varför fungerar den här kedjan? Se dig omkring på mässan! Se på människorna som levererar 40 ton fan­tastisk råvara, lagrad 80 år, för 13 000 kronor. Se på dessa skogsägare, plantodlare, skogsvårdsarbetare, avverkningsentreprenörer och rådgivare. Tillverkare av stora maskiner och små nipplar, av planteringsutrustning, skogsgödsel och datorprogram. Leverantörer av banktjänster, kurser och logistiska lösningar. Alla är med och samsas om värdet som mot­svarar två bra mobiltelefoner.

Det är dessa människor som gör skogs­mässorna så fantastiska. Inte konstigt att så många vill komma och se vad man kan lära av skogsundret!

SKOGEN 5/2017

 

Publicerad:
Bild för Bengt Ek
Bengt Ek
Chefredaktör och generalsekreterare
 • Mellanskog gör rekordutdelning

  Mellanskog delar ut drygt 56 miljoner kronor till sina 26 000 medlemmar. Det är den högsta utdelningen i skogsägarföreningens historia.
 • Annons
 • Magnus Ekström

  Rotpost kan öka i vår

  SÄLJFORM. För några år sedan var marknaden för rotposter och leveransrotköp glödhet. Med sjunkande timmerpriser har den svalnat rejält, men kan kanske komma igång igen i vår, säger Magnus Ekström som är skogsrådgivare på Hushållningsällskapet.
 • Byråkrati förvärrar rekryteringsproblem

  Skogsvårdsföretagen är beroende av utländsk personal men har mycket svårt att rekrytera. Situationen förvärras av valutanackdelar och segdragen byråkrati. 
 • Annons
 • Busas det i din skog?

  Har du råkat ut för problem med skador på nyplanterad skog efter skoterkörning? Kanske får du störande besök av andra fordon eller lösspringande hundar? Eller används skogen som dumpningsplats? Eller möts du av besökare som precis som du förstår att njuta av och vara rädd om skogen? Svara på Månadens fråga!
 • ”Förbjud högstubbar av gran”

  Kategorier: debatt, Björn Särnmark
  SKOGENdebatt. Hur kan Skogsstyrelsen kräva att det ska lämnas högstubbar på hyggen som blir rena yngelhärdarna för granbarkborre - har vi inte lärt av historien? Det undrar tidigare skogvaktaren Björn Särnmark i Värmland.
 • Annons