DIGITALT.

Maskinkoll via molnet

16 januari 2018 Molnbaserade – det vill säga internetbaserade – övervakningssystem ger kontinuerlig kontroll av maskinresurserna i realtid. Det enda som krävs är en uppkopplad dator eller en mobil. 

Maskinkoll via molnet

Möjligheterna att hålla koll på maskinerna på det här sättet underlättar vardagen och spar tid för både maskinägare och förare. Två skogsmaskinstillverkare som erbjuder sådana tjänster är Rottne (Rottne Connect) och Komatsu (Maxifleet). 

Även servicepersonal kan snabbt få tillgång till färsk maskininformation med felmeddelanden och larmhistorik, men även möjlighet att felsöka uppdatera och göra inställningar på distans. En översikt gör det möjligt att följa maskinens arbete.

För att se och ta del av uppgifterna loggar varje användare in på sitt eget konto. Beroende på roll och behörighet kan kontot anpassas så att det visar de uppgifter som är mest intressanta för just den användaren. Systemen gör det möjligt att följa maskinens arbete i terrängen och få kontinuerliga data om produktion, bränsleförbrukning och teknisk utnyttjandegrad. 

De kan också kontrollera olje- och bränslenivåer och göra det möjligt att aktivera värmare på distans och i realtid. Geopositionsangivelser gör att föraren lätt hittar maskinen vid skift­byten eller efter att den flyttats. 
Olika uppföljningsrapporter kan sedan visa hur maskinresurserna utnyttjats över längre tid. Det öppnar för direkta maskinjämförelser och ger möjlighet att skapa nyckeltal för företagets produktionsoptimering med en viss maskin under givna förutsättningar. Även förarnas prestationer kan granskas.

Fullt utbyggda hos fler maskintillverkare borde systemen – under förutsättning att de blir kompatibla – även ge möjlighet till jämförelser mellan olika modeller och olika tillverkares produkter.  

SKOGEN 12/2017

Hämtar fler artiklar
Till Skogen startsida
På väg
Stina elektrifierar Komatsu
SkogsJobb